Doğalgaz ve petrol sektöründe doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına yönelik teşvikler: Kazakistan örneği
The foreign direct investment incentives in nature gas and oil sector the example of Kazakhstan
  1. Tez No: 273733
  2. Yazar: AİDA YAKİYANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY AKGÜL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Doğalgaz ve Petrol Sektörü, Teşvikler, Kazakhstan, Foreign Direct Capital Investments, the Oil and Gas Sectors, Encourages
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, küreselleşen ekonomide doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının (DYS) önemini ve bu yatırımlara etki eden teşvikleri içermektedir. DYS yatırımlarının gelişmekte olan ülkelere akışı, bu ülkelere teknoloji, bilgi, istihdam, ödemeler dengesinde olumlu etkiler gibi birçok avantajlar sağlayabilmektedir.Kazakistan'ın doğalgaz ve petrol kaynaklarının zenginliği, ekonomisinin dinamik olması, devlet tarafından yabancı yatırımcılar için değişik gelişme ve teşvik programlarının düzenlemesi yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir.Kazakistan'ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından merkezi planlama ekonomisinden piyasa ekonomisine geçmesi, ülkenin doğalgaz ve petrol sektöründe DYS yatırımlarının artmasına neden olmuştur.Vergi ve vergi dışı konularda yabancı yatırımcılar için kolaylıklar sağlayan Kazakistan, ülkeye çektiği DYS sayesinde doğalgaz ve petrol dışı sektörlerin gelişmesini sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes the importance of foreign direct capital investments (FDI) in the globalizing economy and the encourages affecting those investments. FDI flows may provide some advantages like technology, payment and employment in the developing countries.The oil and gas resources of Kazakhstan, efficient economic condition, the various progress an encourage programs organized by the government for foreign investors arouse their interest. A transition from central planning economy to market economy made a positive impact on economic development and induced to improve FDI in the oil and gas sector of the country after its independency.Kazakhstan government facilitates the tax and other conditions for foreign investors, also develops other sectors with incomes from the oil and gas sectors.