Ebu'l-a'la el-Mevdudî ve Seyyid Kutub'a göre siyasal içerikli ayetlerin tefsiri
The interpretation of the qur?anic verses of political contents in the commentaries of Abu'l-a'la al Mawdudi and Sayyid Qutb
- Tez No: 273794
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevdudî, Seyyid Kutub, Tefsir, Siyaset, Mawdudi, Sayyid Qutb, Qur?anic interpretation, Politics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Özet olarak Mevdudî ve Seyyid Kutub'un siyasal ve toplumsal içerikli ayetlere ilişkin yorumları ve bunlara sebep olan tarihî arkaplanı ortaya koymayı amaçlayan tez, giriş ve iki bölümden müteşekkildir.Giriş bölümünde siyaset kavramı üzerinde durularak onun sözlük ve ıstılahî çerçevesi tartışıldıktan sonra siyasetin tefsirle olan ilişkisi ve şimdiki anlamıyla siyasî tefsirin oluşumu konusuna vurgu yapılmıştır.Birinci bölümde müelliflerin yaşadıkları dönemin siyasî ve toplumsal şartları ve onların siyasî faaliyetleri gözönünde bulundurulmak suretiyle müelliflerin siyasî düşüncelerinin arkaplanı hakkında kanaat oluşturulmaya çalışılmıştır.Tezin ikinci bölümünde ise müelliflerin tefsirleri ele alınarak yönetim ve uluslararası ilişkiler bağlamında bazı önemli kavramlar, müelliflerin o konudaki ayetlere ilişkin yapmış olduğu yorumlar vasıtasıyla izaha çalışılmıştır. Ulaşılan sonuçlar netice kısmında değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shortly, the thesis ? has been intended to introduce the interpretations of verses of political and social contents in the commentaries of Abu`l-A`la Al Mawdudi and Sayyid Qutb and the historical background that caused these events ? consists of an Introduction and two chapters.It has been discussed the concept of ?politics?, its denotation and emphasized topics about the relation between politics and tafseer (Quranic interpretation) and formation of political tafseer in modern life in introductory chapter.Furthermore, it has been taken into account these two authors? political activities and political and social conditions of period when they lived. And it has been tried to form an opinion about their background of political thoughts in chapter one.It has been tried to explain some important conceptions ? in the context of administration and international relations ? by these authors? commentaries related to the verses about this topic in chapter two. Finally, the results have been enlightened in conclusion.