Çok adımlı geçiş olasılıkları ile pazar payı tahmini ve stok kontrolü
Estimation of market share with multi-step transition probabilities and inventory control
  1. Tez No: 273897
  2. Yazar: DİLEK KODAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Markov Zincirleri, Çok Adımlı Geçiş Olasılıkları, Stok Modelleri, Çok ürünlü Stok Modelleri, Markov Chains, Multi-step Transition Probabilities, Inventory Models, Multi-item Inventory Models
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Stok modelleri, talep miktarı ve tedarik sürelerinin sabit olup olmaması durumuna göre deterministik ve stokastik stok modelleri olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Firmaların talepleri sabit olsa bile, günümüz rekabetçi firmalarının reklam ya da indirim kampanyaları nedeniyle, müşteri talepleri değişken olabilmektedir. Bu da sabit talebe dayanan deterministik stok modellerinde, özellikle birden fazla stok kalemi söz konusu olduğunda, stoklara ayrılan sermayenin stok kalemleri arasında yanlış dağıtılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, etkin bir stok kontrolü sağlayabilmek için, tüketicilerin satın alma davranışlarının kısa dönemde değişkenlik gösterebileceği gerçeğini göz önünde bulundurmak ve stoklarda tutulacak mal miktarını belirlerken müşterilerin bir sonraki alımlarına ilişkin beklentileri stok modeline dahil etmek bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu çalışmada, gelecek dönem beklentileri çok adımlı geçiş olasılıkları matrisi kullanılarak tahmin edilmiştir ve Çok Ürünlü Deterministik Stok modellerine bir miktar kısıtı olarak dahil edilmiştir. Toplam maliyetin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Inventory models are classified into two main groups as deterministic and stochactic inventory models according to the case of that demand quantity and lead times are constant or not. Even the demands of the firms are constant, costumers? demands may be changeable because of today?s competitive firms? advertisements or discount campaign.And espacially when there are more than one item, this may cause the capital allocated to inventories distributed wrongly among the inventory items in deterministic inventory models based on a constant demand. Thus, to be able to manage an efficient inventory control, it becomes a must to consider the fact that consumers? buying behaviours may show variation in short term and to add the expectations relating to customers next buying into the inventory model while determinig the quantity of item holding in inventories. In this study, next term expectations are estimated by using multi-step transition probabilities matrix and are added as a quantity constraint to a Multi-item Deterministic Inventory Model. It seemed that total cost reduced.