Ülke menşeinin algılanan kalite unsuru açısından değerlendirilmesi ve beyaz eşya sektörü üzerine bir uygulama
The evaluation of country of origin towards the elements of perceived quality and the application on white goods industry
  1. Tez No: 273922
  2. Yazar: DAMLA YILMAZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAKİR ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke Menşei, Algılanan Kalite, Beyaz Eşya Sektörü, Country Of Origin, Perceived Quality, White Goods İndustry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, tüketicilerin farklı ülkelerde üretilen beyaz eşyaların kalitesini nasıl değerlendirdiklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, algılanan kalite göstergesi olarak ülke menşei belirlenmiştir. Bu kapsamda bir model geliştirilmiş ve bu model İstanbul' daki tüketicilere, farklı üreticiler tarafından üretilen iki ülkeye ait beyaz eşyalar için test edilmiştir.Bu çerçevede, ülke menşei algılanan kalite unsuru açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Türk ve Alman yapımı beyaz eşyaların algılanan kaliteleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Alman yapımı beyaz eşyaların kalite algısı, Türk yapımı beyaz eşyaların kalite algısından daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak beyaz eşyanın Alman yapımı olmasının, Türk yapımı olmasına kıyasla algılanan kaliteyi daha olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to conduct a research how the consumers evaluate the quality of the white goods made-in different countries. A model has been developed within the scope of the study and it has been tested by means of a survey applied to consumers in İstanbul, on white goods produced by different producer.The results have confirmed in terms of country of origin on perceived quality. The findings have revealed that using a German white goods is perceived more positively by the participants and thus has a positive impact on perceived quality. Consequently; it has been concluded that the utilization of a made in German generates a significant impact on the perceived quality.