Dinî danışmanlık bağlamında aile irşat ve rehberlik büroları
The activities of family information and guidance offices in the context of religious counselling
  1. Tez No: 274212
  2. Yazar: TUBA KEVSER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dinî Danışmanlık, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları, Din Psikolojisi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türkiye'deki dinî danışmanlık hizmetlerini konu alan bu çalışma İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara olmak üzere Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesini temsil eden İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Antalya, Diyarbakır ve Trabzon İl Müftülüklerine bağlı Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarına dinî, ailevi ve psikolojik sorunlar için yapılan başvuruların analize tabi tutulmasıyla oluşturulmuştur.Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde çalışmamızın önemli kavramları olan psikolojik danışmanlık ve rehberlik kavramları irdelenmiş, özellikle dinî danışmanlığın işlevi konusu üzerinde durulmuş ve asıl çalışma sahamız olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarının açılışından günümüzdeki son haline kadar geçirdiği evreler, işlevleri ve yapılanması hakkındaki pek çok husus ele alınmıştır. İkinci bölümde ise araştırmamızın bulguları değerlendirilmiştir.Çalışmada 2009 yılının son altı ayı içerisinde bürolara yapılan 1678 başvuru incelenmiştir. Buna göre en çok danışılan il %42,4 ile İstanbul olurken en az danışılan il ise %1,4 ile Trabzon olmuştur. Rehberlik bürolarına yapılan başvuruların %81,6'sının kadınlar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Aile İrşat ve Rehberlik bürolarına en çok soru %47,5 ile 23-40 yaş aralığından gelmiştir. Soruları en çok %37,7 ile ev hanımları sormuştur. Danışanların medeni durumları incelendiğinde %77 ile en çok başvuruyu evlilerin yaptığı görülmüştür. En çok danışılan konu %42,8 ile ?İbadet Hayatı? olmuştur.Sonuç olarak, büroların çeşitli sorunlarla beraber toplum ve aile için gerekli ve faydalı birimler olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber, burada hizmet veren görevlilerin, rehberlik ve danışmanlık alanlarında donanıma sahip olmaları durumunda daha verimli hizmet verilebilecekleri kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study on religious counselling in Turkey is composed of the analyze of the applications to Family Information and Guidance Offices about religious, familial and psychological problems. We used the datas which come from İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Antalya, Diyarbakır and Trabzon that represent the seven geographical regions of Turkey.Our study is composed of three parts, introduction, first and second sections. The subject, aim and the importance of the study are examined in the introduction part. In the first part, a literature study is put forward and the concepts of psychological counseling and guidance are handled. Especially, the functions of religious counseling are studied in detail and the other significant concepts about Family Information and Guidance Offices are examined. The findings of our study are evaluated in the second part.In this thesis, 1678 applications to Family Information and Guidance Offices in the second part of the year 2009 are investigated. According to datas, the applications are made in İstanbul most (42,4 %) and in Trabzon least (1,4 %). 81,6 % of the applications are made by women. Most of the applicants are between the age of 23 and 40 (47,5 %) and most of the questions are asked by housewives (37,7 %). Most of the applicants are married (77 %). Most questions are about Fiqh (42,8%).As a result, it is determined that Family Information and Guidance Offices are helpful and necessary institutions for society and family. However, it is asserted that these Offices can be more efficient in case the Office staff are equipped with more professional knowledge on counseling and guidance.Key Words : Religious Counseling, Family Information and Guidance Offices, Psychology of Religion