Makâsıd-ı Şerîa bağlamında manevi danışmanlık
Spiritual counseling within the framework of Maqaid al-Sharia
  1. Tez No: 896076
  2. Yazar: MERYEM YERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM, PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Makâsıd-ı Şerîa, Kur'ân ve Sünnet, Manevi Danışmanlık, Psiko-Sosyal Sorunlar, Islamic Law, Maqasid al-Sharia, Qur'an and Sunnah, Spiritual Counseling, Psycho-Social Problems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez, makâsıd-ı şerîa bağlamında manevi danışmanlık konusunu derinlemesine inceleyerek, İslam hukukunun temel amaçları çerçevesinde manevi danışmanlığın rolünü ve uygulama alanlarını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Çalışma, İslam hukukunun manevi boyutlarını, özellikle makâsıd-ı şerîa (şeriatın temel amaçları) kavramını detaylı bir şekilde analiz etmiştir. Bu bağlamda, hak kavramları, zarûrât-ı hamse (temel ihtiyaçlar) ve bunların manevi danışmanlıkla ilişkisi geniş bir perspektifte incelenmiştir. Kur'ân ve Sünnet'teki manevi danışmanlık ögeleri, bu ögelerin hem teorik hem de pratik düzeyde nasıl uygulandığına dair örnekler sunarak, manevi danışmanlığın temellerini oluşturan tematik konuları ayrıntılı bir biçimde ele almıştır. Makâsid-i şerîa perspektifinden manevi danışmanlığın çeşitli uygulama alanlarının ve yaklaşımlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği ikinci bölümde ise İslam aile hukuku, ceza hukuku ve psiko-sosyal sorunlar çerçevesinde manevi danışmanlığın pratik uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. Bu bölümde, aile yapısına ilişkin fıkhî hükümler, evlilik ve mirasla ilgili rivayet kültürü, engelli bireyler, göçmenler ve depremzedeler gibi toplumsal grupların manevi danışmanlık ihtiyaçları detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Ayrıca tezin ekinde, hukuksal ve yönetmelik düzenlemeleri, eğitim ve sertifikasyon standartlarına dair kapsamlı önerilerde bulunulmuştur. Tezin sözü edilen bu ekinde, Türkiye'de manevi danışmanlığın mevcut hukuksal durumu, yasal düzenlemeleri ve toplumsal farkındalık yaratma stratejileri analiz edilmiştir. Manevi danışmanlık meslek tanımı, çalışma ortamı, beceri standartları ve profesyonel gelişim konularında ayrıntılı önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak, tez, İslam hukukunun manevi boyutlarıyla uyumlu, etkili ve kapsamlı bir manevi danışmanlık pratiği için önemli psiko-teolojik bilgiler ve öneriler sunarak bu alandaki mevcut eksikliklerin giderilmesine İslam hukuku perspektifinden katkıda bulunmayı ve özellikle Türkiye'deki manevi danışmanlık uygulamalarında daha iyi bir anlayış ve etkinlik sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides an in-depth examination of spiritual counseling within the framework of Maqasid al-Sharia, exploring the role and application areas of spiritual counseling under the fundamental objectives of Islamic law. The study thoroughly analyses the spiritual dimensions of Islamic law, particularly the concept of Maqasid al-Sharia (the fundamental objectives of Sharia). In this context, the concepts of rights, the Darurat al-Hamsa (basic necessities), and their relation to spiritual counseling are examined from a broad perspective. Examples are provided of how the elements of spiritual counseling in the Qur'an and Sunnah are applied both theoretically and practically, elaborating on the thematic topics that form the foundation of spiritual counseling. The second section of the thesis, which evaluates the various application areas and approaches of spiritual counseling from the perspective of Maqasid alSharia, focuses on the practical applicability of spiritual counseling within Islamic family law, criminal law, and psycho-social problems. This section delves into the fiqh rulings related to family structure, the culture of narration concerning marriage and inheritance, and the spiritual counseling needs of social groups such as individuals with disabilities, migrants, and earthquake survivors. Additionally, the appendix of the thesis includes comprehensive recommendations on legal and regulatory frameworks, as well as educational and certification standards. This appendix analyses the current legal status of spiritual counseling in Turkey, legal regulations, and strategies for creating social awareness. Detailed recommendations are provided regarding the professional definition, working environment, skill standards, and professional development in the field of spiritual counseling. In conclusion, the thesis aims to contribute to addressing existing gaps from the perspective of Islamic law by offering important psycho-theological insights and recommendations for effective and comprehensive spiritual counseling practices, particularly improving understanding and effectiveness in spiritual counseling applications in Turkey.