Firmalarda uzun vadeli fon tedariki ve optimal sermaye yapısı 'İMKB'de işlem gören firmalar' üzerine bir analiz
Long- term fund procurement and optimal capital structure of firms 'an analiysis of firms traded on the İMKB'
- Tez No: 274223
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN OKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sermaye yapısı, sermaye maliyeti, optimal sermaye yapısı, financial structure, value of firm, cost of capital, the optimal financial structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan ve faaliyetlerini sürdüren firmalar için 1900'lü yılların başına kadar temel amaç kâr maksimizasyonu olarak kabul ediliyordu. Ancak küreselleşen dünyamızda ekonomik faaliyetlerde meydana gelen değişiklikler sermayenin kıt olması ve maliyetinin sermaye bileşimine göre farklı bulunması ekonomide önemli rolü olan sermayenin kontrolünü zorlaştırmaktadır. Bu nedenle günümüzde firmaların temel amacı en çok kârı elde etmekten ziyade sahip olduğu varlıkların belirlenen amaca en fazla katkıyı verecek şekilde yönetilerek firmanın net bugün ki değerinin maksimum kılınmasını sağlamak olmuştur. Bu açıdan uygun finansman kaynaklarının belirlenmesi ve bunların optimum bir şekilde sağlanması firmalar için büyük önem arz etmektedir.Firmaların sermaye yapıları borç ve öz sermaye kalemlerinden oluşmaktadır. Firma yöneticileri bu iki kalemin oranlarında yaptıkları değişikliklerle firmanın piyasa değerini, sermaye maliyetini ve kârlılığını yönetebilmektedirler. Genel olarak firmalar bu iki kalemde yaptıkları değişikliklerle piyasa değerlerini arttırmak, sermaye maliyetlerini düşürmek ve firmanın kârlılığını maksimum yapmayı amaçlamaktadırlar. Firmaların belirledikleri amacı gerçekleştirmeye yönelik yaptıkları alternatif sermaye yapıları arasındaki seçimin firmaya yüklemiş olduğu maliyetleri vardır. Kaynak maliyetinin minimum, firma değerinin maksimum olduğu sermaye yapısı optimal sermaye yapısı olarak tanımlanmaktadır. Tüm firmalar için değişen optimal sermaye yapısı, temel olarak hedeflenen, firmalar tarafından arzulanan sermaye yapısıdır. Bu sebeple firmaların en uygun kaynak bileşimini sağlayarak minimum sermaye maliyetine sahip optimal sermaye yapısını oluşturmaları gerekmektedir.Finans literatüründe sermaye yapısı üzerine yapılmış kuramsal ve ampirik çalışmalar sermaye yapısı ile firmaların sermaye maliyetleri, sermaye yapısı kararları ve firma piyasa değeri arasında önemli bir ilişkinin varlığını vurgulamaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalarda dönüm noktasını Modigliani ve Miller'in (1958) çalışmaları oluşturmaktadır. Bu çalışmada, İMKB'de işlem gören gıda ve çimento sektörlerinde faaliyet gösteren 30 firmanın 2003-2009 yılları arasında işlem görmüş verilerinden hareketle sermaye yapısının sermaye maliyeti üzerindeki vergiden sonraki etkisinin incelenmesi, sermaye yapısının sermaye maliyeti ve firma değeri arasındaki ilişkinin yönünün ne olduğunu istatistiki analiz yöntemleriyle ortaya koymak amaçlanmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde firma amacı ve sermaye kavramına değindikten sonra sermaye yapısını oluşturan öz kaynak ve yabancı kaynak kalemleri üzerinde durulmuştur.Çalışmanın İkinci bölümü firmanın finansman ve yatırım kararlarının alınmasında önemli bir faktör olan sermaye maliyeti ve sermaye yapısını oluşturan unsurların maliyetlerinin hesaplanmasının önemi ve nasıl hesaplanacağı ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Bununla birlikte sermaye yapısı, sermaye maliyeti ve firma değeri ilişkisini ortaya koyan teorik yaklaşımlar üzerinde durulmuş, firmanın optimal sermaye yapısı ve optimal sermaye yapısının seçimini etkileyen faktörler ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır.Çalışmanın son bölümünde ise, İMKB'de işlem gören gıda ve çimento sektörlerinde faaliyet gösteren 30 firmanın 2003-2009 yılları arasındaki verilerinden hareketle sermaye yapısının sermaye maliyeti üzerindeki etkisi incelenmiş, sermaye yapısının sermaye maliyeti ve firma değeri arasındaki ilişkinin yönünün ne olduğu istatistiki analiz yöntemleriyle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The cost of capital minimization and the value of firm has become the main purpose of firms? in these days. The cost of capital has become by being affected the general state of economics , the sector that is in the firm and the many factors that is related to firm. The financial structure that means to spread of short term debt and long term debt and own sources are able to be effective upon the value of firm and cost of capital. In this study, it has been searched weather the financial structure of firms has been affected to cost of capital. In the first section, the concept of financial structure , in the second section ,the cost of capital and in the methods of firms? valuation have been searched. I n the thirth section , the structure of thirty firms which displays activity and their stocks are included to IMKB index and the purpose is to modify the relation of firm costs of multiple regression and correlation anlysis has been made by using the SPSS 15.0 programme. Acoording to research data , between 2003 and 2009 ,and between 2004 and 2009 . The result of analysis research ; the financial structure of firms has high impact to cost of capital.