2000 sonrası Türk sinemasında dönüşüm ve 'Uzak İhtimal' filminin göstergebilimsel analizi
Transformation in the post-2000 Turkish cinema and the semiotic analysis of the movie 'Uzak İhtimal'
  1. Tez No: 274302
  2. Yazar: MENEKŞE MERİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Politika, Türk Sineması, Göstergebilim Çözümleme Yöntemi, Destek, Cinema, Politics, Turkish Cinema, Semiotic Analysis Method, Support
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bugün sinema, bütün yeryüzünü bir araya getiren, bütün kültürleri birbirine hatırlatan, kimlikleri hem karıştıran hem oluşturan çok özel bir sanat formudur. Eğlence amaçlı kullanıldığı kadar devletlerin politikalarını yönlendirebilen bir güce sahip olan bu sanat, yıllar içerisinde gelişerek ve değişerek ilerlemiştir. Bu değişim süreci içerisinde kendi dilini oluşturmuş, tekniğini geliştirmiş, kuramlarıyla, türleriyle bilimsel bir nitelik kazanmıştır.İzler kitle ile beyaz perdede buluşan bu sanat, aslında politik oluşumların yansımasıdır. Sinemada politika deyince; sinema eğitimi, türleri, kuramları, dili ve oyunculuğun yanı sıra satış politikaları, dış pazar piyasası, mali destekleri, festivalleri, sinema dergileri, vergilendirme süreci ve telif haklarını kapsayan bir bütün akla gelmektedir. Sivil örgüt kuruluşları ve izleyici beklentileri ile bir araya gelen bu politikalar ülke içinde ulusal sinema oluşumlarını yönlendiren etkenlerdir.Dünya sinemalarında hüküm süren bu politikaların Türk sinemasına yansıması ve Türk sinemasında uygulama alanı bulması tezin konusunu kapsamaktadır. Bu konu kapsamında amaç, Türkiye'de sinema politikalarının 2000 sonrası Türk filmlerine yansımasını tespit etmektir. Ulusal sinema anlayışının oluşmasında önemli rol oynayan bu politikalar Mahmut Fazıl Coşkun'un yönetmenliğini yaptığı Uzak İhtimal filmi üzerinde değerlendirilmiş ve Türk sinema politikalarında var olan eksikler belirlenip, çözüm önerileri sunulmuştur.Çalışmada literatür taraması yapılmış, yasa ve yönetmelikler incelenmiş, akademisyen ve yönetmenlerle kişisel iletişim kurulmuş, Uzak İhtimal filmi üzerinde göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Böylelikle Türk sinemasında ulusal sinema politikalarının oluşum süreci ve 2000 sonrası Türk sinema filmlerine yansımaları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today cinema, is a very specific form of art reminding cultures to one another and both mixing and comprising identities. This kind of art having the power to affect the politics of the states as much as used for entertainment has changed and improved throughout the years. It has formed its own language, developed techniques and gained a scientific quality with its theories and types in this process of change.This kind of art meeting its audience on the white screen is actually a reflection of political compositions. As for the cinema politics, what comes to mind is a whole covering sales politics, foreign market, financial support, fests, journals, taxation process and copyright besides the cinema training, types, theories, language and acting. These politics coming together thanks to non-governmental organizations and the expectations of the audience are the factors shaping national cinema formation in a countryThe reflections and implications of these politics dominating the world cinema on the Turkish cinema is the scope of this thesis paper. In this respect, the aim is to determine the reflections of Turkish cinema politics on the post-2000 Turkish movies. The politics having a great influence on the formation of national cinema perception has been assessed based on the ?Uzak İhtimal? directed by Mahmut Fazıl Coskun, the missing points present in the Turkish cinema politics have been identified and some solution proposals have been put forward.In this study, literature survey have been carried out, laws and regulations have been examined, contact with academicians and directors have been made and semiotic analysis method has been used for the movie Uzak İhtimal. Thus, the formation processes of national cinema politics in the Turkish cinema and their reflections on the post-2000 Turkish cinema have been studied.