Türkiye'de özel güvenlik eğitimi ve verilen hizmetler içindeki rolü
Education of private security organization in Turkey and its place in given services
  1. Tez No: 274349
  2. Yazar: MURAT YALABIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Güvenlik, Güvenlik, Eğitim, Private Security, Security, Education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmamızda 5188 sayılı Özel Güvenlik Yasasının çıkması ile özel güvenlik görevlilerinin eğitimi ile ilgili ne tür çalışmalar yapıldığı, hizmet içi eğitim mi, merkezi eğitim mi, sorularına cevap aranmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde güvenliğin güvenlik kavaramın ve güvenlik ihtiyacı, ikinci bölümde Özel Güvenliğin tarihçesi, üçüncü bölümde Türkiye'de Özel Güvenlik Eğitimi, sonuç bölümünde ise Avrupa ile Türkiye karşılaştırması ve aradaki farklar incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma neticesinde Özel Güvenlik eğitiminin Avrupa ülkelerine nazaran yeterli düzeyde olmadığı ve yine her çalışmadaki gibi verilen eğitimlerinde sadece kitabi eğitimler olduğu pratikle ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak eğitim çalışmalarının Avrupa kriterlerine uyabilmesi için güvenlik sektörünün reklâmdan çıkıp `GÜVENLİK' olabilmesi ve ona göre eğitim verilmesi ile ilerleme sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study,it is tried to answer the questions (Which kind of training do private security staff have?,Do they get Central Training or In-Service training?)which appeared after getting `The Law of Security? passed. In the first unit, ``Security?? word and it?s necessity is searched ,in the second unit, ``The History Private Security?? is searched,in the third unit,Private security training in turkey and in the last unit,Turkey is compared with europe and searched the differencies between them. In the light of this study it?s seen that when compares with Europe,Private security training is inadequate in Turkey. Particularly about `practise? as mostly, again there is much theoric knowledge but lack of `practise?. As a result to make training practises acceptable when compares with Europe we must take SECURITY SECTOR more serious and we must realize that it?s not advertisement. We can only make an advance by behaving like this.