Güncel sanat ortamında resim illüstrasyon etkileşimleri
Interactions between painting and illustration in today's art scene
  1. Tez No: 274414
  2. Yazar: GÖZDE BAŞKENT
  3. Danışmanlar: PROF. FUAT ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Resim, Sanat, Pop-Sürrealizm, Lowbrow Art, Illustration, Painting, Art, Pop-Surrealism, Lowbrow Art
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İllüstrasyon, yüzyıllardır varlığını sürdüren bir disiplindir. Bu çalışmada illüstrasyonun tarihine, sanat ile olan ilişkisine ve günümüz sanatındaki yerine değinilerek, tartışmalı olan konumuna güncel bir yorum getirilmiştir.Sanatçının ?anlatıcı? kimliğinin öne çıktığı güncel sanatta resim ve illüstrasyonun sınırları araştırılmış, illüstrasyonun, çalışma alanı sayılan görsel medya, kitap, dergi, reklam çerçevesinden çıkıp, ?özgün sanat eseri? değeri kazanma süreci incelenmiştir.Sanat ve resim sanatı ekseninde, illüstrasyonun dönemler boyunca şekillenmesi incelenirken, bu şekillenmeye birinci elden kaynak teşkil eden sanatçıların çalışmaları örneklenerek, yeni sınırlar araştırılmıştır. Araştırma, konunun kapsamı gereği, sanatın değişen tanımlarına da değinmeyi gerektirmiştir. Sanat ve illüstrasyon tartışmaları, bu çalışmanın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.İllüstratörlerin özgün çalışmalarının galerilerde sergilenmesi ve sanat piyasasında yer almaya başlamasıyla değişen dengeler ve bu doğrultuda gelişen güncel bir sanat hareketi olarak ?Lowbrow Sanat Hareketi? ya da diğer adıyla ?Pop-Sürrealizm? incelenmiştir. Yeni bir oluşum olması sebebiyle hakkında az sayıda kaynağa rastlanan hareket üzerine gözlem ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Illustration is a centuries-old discipline. The purpose of the present study is to put a modern interpretation on the long-debated position of illustration, by touching on its history, interrelations with art and its place in today's art.This study analyzes the limits of painting and illustration in the contemporary art that highlights the artist's identity as a“narrator”, and observes illustration's process of gaining“original artwork”status, stepping out of the narrow frame of visual and printed media, and advertising sector.It furthermore looks into shaping of illustration in different eras from the point of art and painting, explores new limits by exemplifying works of the artists who at first hand form a basis for this shaping. The scope of the matter required reference to variable art definitions. Therefore, art and illustration arguments form a significant part of this study.The values changing due to original illustrator works being displayed in galleries and making their way into art scene; and one of its consequences called lowbrow art movement -also known as pop surrealism- have also been analyzed. The study includes observations and comments on this newborn, hence less known movement.