Merkez simgeselliğinin heykelde yansıması
Reflections of central symbolism in sculpture
- Tez No: 274432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖNDER BÜYÜKERMAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sezgi, Simge, Merkez Simgeselliği, Bilinçdışı, Sanat, Intuitive, Symbol, Central Symbolism, Unconscious, Art
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sanat yapısı gereği simgeseldir. Aklın kavramlarıyla sanatı anlamlandırma çabası sezgisel olanı sınırlamak olacağından sonuç sınırlı bir bilgiden öte geçmeyecektir.Sanat hakkında bir anlayışa ulaşmak için insanı, diğer varlıklardan ayıran en önemli niteliklerinden biri olan simgeleştirme yeti ve becerisi açısından ele almak gerekir. Bilinçli ya da bilinçsiz her insanda var olan bu yetinin anlaşılması için insanın varoluşla nesnel ve özsel (duyusal ve sezgisel) ilişkisinin birlikteliğinin irdelenmesi gerekir. Bu da bilincin, simgesel alanın dinamikleriyle yani bilinçdışıyla (bilinçaltı-bilinçüstü birlikteliği) ? dil ve düşünceyle ? psişeyle ? duyularla ? mitler ve arketiplerle olan simgesel etkileşiminden doğan sezgisel düşünce ve anlayışla mümkün olabilir.Varoluş alanının tümü (dışsal ve içsel) bilince simgesel olarak yansır. Bu simgesellik de yansıdığı bilincin düzeyine, niteliğine göre anlam kazanır ve bu anlayıştan sanat bir yorum olarak doğar. Yorum, bir ilkeye bağlı olandır. Farklılıkları, zıtlıkları birliğe getiren her neyse ilke odur ve o merkezdir (self).
Özet (Çeviri)
Art is instrisically symbolic. Any attempt to explain art within the concepts of mind will be limiting the intuitive, therefore it will result as a limited information.To reach an understanding on art, it is necessary to consider human being with his distinguishing feature in the ability and skill of symbolizing . And it is necessary to question the synergy of objective and subjective relation of humans with his existance, to understand this conscious or unconscious ability of symbolising. This is possible only by apprehending the dialect of the unconscious dynamics of symbolism and intuitive knowledge.Existance reflects on concious symbolically. This symbolism takes meaning according to the level and quality of concious. And this comprehension forms art as an interpretation. Interpretation is related to a principle. This principle is the center (self) that unites diversities and contrasts.