Klasik dönem Osmanlı çadır süslemelerinden kıvırma, oturtma, çırpma, (aplike) tekniğinin günümüz gereksinimlerine uyarlama önerileri
The adaptation suggestions of applique techniques used in the classical era for Ottoman tent embroderies like 'to curl', 'place', 'hemming stich' to fulfil today's needs
  1. Tez No: 274463
  2. Yazar: MENEKŞE DIVRAK
  3. Danışmanlar: PROF. FARUK TAŞKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Aplike (kıvırma, oturtma, çırpma), çadır, işleme, süsleme, Applique (to curl, place, hemming stich), tent, embrodery, decoration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çadır, keçe, deri, kıl dokuma ve sık dokunmuş kalın bezden yapılarak direk veya direklere tutturulan taşınabilir barınaktır. Göktürkler, Hunlular, Uygurlar ve Selçukluların hayatlarında çok önemli bir yer tutmuştur. Zamanla kullanım amacına göre form ve fonksiyonel bakımından değişim ve gelişme göstermiştir.Osmanlılarda çadır, çerge, oba ve otağ olarak adlandırılır. Bu çadırlar içersinde Otağ-ı hümayun denilen padişah çadırı önde gelir. Padişah çadırının en büyük özelliği çok direkli ve renginin kırmızı olmasıdır.Bilindiği gibi süsleme sanatı bir toplumun vazgeçilemeyen ögelerinden birisidir. Osmanlılarda da her dönemde ve her alanda süsleme sanatının önemli bir yeri olduğu görülmektedir.Osmanlı çadır süslemelerinde yoğun olarak gördüğümüz ve geleneksel bir teknik olan oturtmanın yerini, zamanla batıdan esinlenilerek dilimize yerleşmiş olan aplike sözcüğü almıştır.Aplike sanatı sosyal ve ekonomik koşullara göre değişim göstermiştir. Ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme dönemine girmesi ile diğer sanat dallarında olduğu gibi süsleme sanatında da batı etkisinin hakim olduğunu görmekteyiz.Yaşamımızın her alanında teknoloji etkili olduğu halde, insan gücü ile yapılan aplike sanatı hala önemini korumaktadır. Bu bağlamda yaptığım araştırma ve inceleme sonucunda, yerli ve yabancı kırkyama ile beraber aplike uygulamalı eserlerdeki tekniklerle, aplikeli çadır süslemelerinden esinlenilerek mekanları süslemek için yeni öneriler sundum.
Özet (Çeviri)
A tent is a portable shelter consisting of canvas, skins, hair stretched over poles and attached to stakes. It played an important role in lives of Gokturks, Huns, Uighurs and Seljuks. With time, due to their evolving function some changes and developments occured in their form and functionality.In the Ottoman era the tent was called ?çerge?, ?oba? and ?otağ?. Among these, the ?Otağ-ı Humayun?, known as the sultan?s tent, is the most significant. Major characteristics of the sultan?s tents are their numerous columns and their red color.As is known, embroideries art is one of the indispensable items for a community. For every era and every field in the Ottoman time embroidered art has had an important place.In the Ottoman tent embroideries ?oturtma?, a frequently used traditional technique, with the time started to be called as ?appliqué?, which is inspired from the west.Appliqué art underwent positive changes according to social and economic conditions. However with the decline of the Ottoman Empire all other arts including embroidered art was dominated by the influence of the west.Although technology has assumed an important role in every part of our lives, handmade appliqués keep its importace. In this context, as a result of my research and analysis, I presented new suggestions by using the appliqué techniques on tent embroideries and techniques used in nowadays appliqué applied pieces.