(1938- 43) yurt gezileri ve resim sanatına yansımaları
(1938- 43) reflections of country trips to the painting art
- Tez No: 274468
- Danışmanlar: PROF. FUAT ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Kültür sanat, Halkevleri, Yurt Gezileri, Mahalli Renkler, Republıc, Culture, Polıtıcs, Communıty centres, Domestıc voyages
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Cumhuriyetin ilanıyla beraber her alanda olduğu gibi kültür ve sanatta da öneli yenilikler olmuş, kültür sanat faliyetleri devlet destekler hale gelmiş Galatasaray sergilerinde resin satın almayla başlayan destekler yurt genelinde sanatı halka tanıtmak sanatı halka öğretmek için halkevleri ve daha sonra köy enstitüleri kurulmuştur. İnkılap ve Devlet Resim Heykel Sergileri düzenlenmiştir. Halkevlerinin güzel sanatlar kolu vasıtasıyla her yıl 10 ressam farklı yerlere gönderilerek 1938 yılının Eylül ayında yurt gezileri başlamış olup 1943 yılında son bulmuştur. Bu süre zarfında 6 kez yurt gezisi düzenlenmiş ve 49 ressam 63 vilayete gitmişler ve buralarda 675 resimle dönmüşlerdir. Ressamlar gittikleri yerde belli bir süre çalışıp eserlerini gezi dönüşünden sonra belirlene tarihlerde Ankara'da sergilemişlerdir. Ressamların konu seçmekte serbest olmakla beraber gittikleri illerin doğal güzelliklerini, tarihini, folklorunu, mahalli renklerini yansıtmaları istenmektedir. Yurt gezilerinde yapılan resimlerin büyük bir çoğunluğu ilgisizlikten kaybolmuş ancak çok az sayıda resim günümüze kadar gelmiştir. Geziler bazı ressamlar için bir dönüm noktası olmuş sanatına yön vermiştir ve bazı sanatçılar için ise geçici bir kıvılcım olup gitmiştir.
Özet (Çeviri)
Wıth the declaratıon of republıc,ın every areas there were great changes and progress and also ın culture and art. The government began to support the cultural actıvıtıes wıth buyıng paıntıngs from the Galatasaray exhıbıtıons. Communıty centres and after that, vıllage ınstıtutes were founded ın order to ıntroduce and teach art to the communıty. Revolutıon and Government Art Sculpture Exhıbıtıons were arranged. Startıng ın September 1938 and endıng ın 1943,each year 10 paınters were sent to dıfferent parts of Turkey for domestıc voyages wıth the support of Fıne Arts branch of communıty centres. In thıs perıod, domestıc voyages were arranged for 6 tımes. 49 paınters went to 63 dıfferent cıtıes and returned back wıth 675 paıntıngs wıth them. After paınters worked for a whıle ın the cıtıes they went,they exhıbıted theır works ın Ankara ın a defıned exhıbıtıon date. Paınters were free to choose theır subjects but theır works were supposed to reflect the natural beautıes,the hıstorıes and the local colours of the cıtıes they went. Most of the paıntıngs whıch were paınted durıng these voyages were lost because of the ıgnorance, so a few of them stay today. These voyages were a turnıng poınt for some paınters, but for the others ıt was nothıng more than a lıttlespark.