Smyrna agorasında ele geçen Terra sigillata ve geç Roma seramiği
Excavation at Smyrna agora finds Terra sigilata and late Roman ware
- Tez No: 274552
- Danışmanlar: PROF. BİNNUR GÜRLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Terra sigillata, rulet bandı, çift daldırma, kırmızı astar, konsantrik daire, baskı bezeme, terra sigillata, roulette band, double dipping, red slip, concentric circle, stamp decoration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
Smyrna Agorasında 2000-2005 yılları arasında yapılan çalışmalarda bulunmuş olan terra sigillata ve geç roma kırmızı astarlı seramikleri çalışma konusu kapsamındadır. Çalışma içerisinde 643 parça değerlendirilmiştir.Terra sigillata seramikleri İÖ. ikinci yüzyılın ortalarından itibaren K.Suriye ve Doğu Akdeniz çevrelerinde üretilmeye başlanmış bir seramik grubudur. Terra sigillataların üretimi İS.3.yüzyılın ortalarına kadar devam etmiştir.Terra Sigilata seramik grubu Doğu ve Batı olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Doğu sigillataları, A, B ve C olarak üç türe ayrılmaktadır. Batı sigillataları ise İtalyan ve Gaul olmak üzere başlıca iki türe ayrılmaktadır. Smyrna'da yapılan çalışmalarda bu türlerin dışında Smyrna üretimi sigillataların da var olduğu görülmüştür.Smyrna kenti terra sigillata buluntuları içerisinde en yoğun grubun DSC (Çandarlı) grubuna ait olduğu görülmektedir. Sigillataların en yoğun tarihlendikleri dönem, İS.2.yüzyıldır.Geç roma kırmızı astarlı seramikleri ilk olarak K.Afrika'da terra sigillata seramiklerine alternatif olarak İS.1.yüzyılda üretilmeye başlamıştır. İS.4.yüzyılın sonlarında Batı Anadolu'da Phokaia kentinde bu grup dahilinde seramikler üretilmeye başlamıştır. Geç roma kırmızı astarlı seramiklerinin İS.7.yüzyılın ilk yarısına kadar üretimleri devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
The Agora of Smyrna terra sigillata found in studies conducted between 2000-2005 and the late Roman red slip wares are covered in the study. 643 sherds were evaluated in the study.Northern Syria and the Eastern Mediterranean started the mid-second century BC. to be produced in a ceramic is a group of circles. Terra sigillata wares production continued until the 3rd century.Terra Sigilata ceramic group is divided into two main groups, including East and West. Eastern sigillata group are divided into three species (ESA, ESB, ESC). Western sigillata group are divided into two main species (Italian and Gaul). Smyrna productions except in studies of these species have also seen. Sigillata found in the Smyrna Agora dated mostly 2nd AD.Late Roman red slip pottery first North Africa as an alternative to the terra sigillata ware began to be produced in the 1st AD. Within this group of western Anatolia in Phocaea ceramics began to be produced late 4th AD. Late Roman red slip pottery production continued until the first half seven century. The city of Smyrna, intensive studies was produced in late Roman red slip pottery.