Cumhuriyet Dönemi'nde din görevlilerinin yetiştirilmesi ve istihdamı
The employment and training of religious ministers in the republican era
- Tez No: 274554
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Görevlileri, Diyanet İşleri Başkanlığı, DİB, İlahiyat, Cami Hizmetleri, Mescit, İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım, Yetiştirme, İstihdam, Eğitim, Religious Ministers, Religious Affairs Directorate, DİB, Theology, Mosque Services, Mescit (Masjid), Imam-Hatip, Müezzin-Kayyım, Training, Employment, Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Cumhuriyet Dönemi'nde Din Görevlilerinin Yetiştirilmesi ve İstihdamı? isimli bu çalışma birinci bölümü giriş, ikinci bölümü gelişme bölümü olarak düzenlenmiş iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; din görevlileri ile ilgili bazı kavramlar açıklanmıştır. Ayrıca Cumhuriyet dönemine ışık tutması açısından Hazreti Muhammed(s.a.v.)'den başlayarak Cumhuriyet'e kadar geçen dönemde din görevlilerinin yetiştirilmesi ve istihdamına ilişkin olarak ortaya çıkan gelişmelere yer verilmiştir.İkinci bölümde ise; özellikle 1920 ve 2010 yılları arasındaki dönemde ?İmam-Hatip? ve ?Müezzin-Kayyım? kadrolarındaki personelin yetiştirilmesi ve istihdamı konusu işlenmiştir. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet döneminin tamamında din görevlilerinin kadro sayıları, eğitim seviyeleri, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim konuları değerlendirilmiştir. Ayrıca Cumhuriyet döneminde din görevlisi yetiştiren eğitim kurumları hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu bölümde camiler ve din görevlileri hakkında yetkili kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)'in teşkilat yapısı ve birimleri hakkında bilgi verilmiştir. İmam-hatip ve müezzin-kayyımların DİB tarafından ?hac?, ?umre? ve ?yurt dışı? için görevlendirilmeleri de değerlendirilmiştir. Ayrıca ?İHL? ve ?İlahiyat Önlisans? mezunlarının girdiği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile özellikle 1999 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nin cami görevlilerinin eğitimi ve istihdamına etkileri açısından incelenmiş ve tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study named ?The Employment And Training Of The Religious Ministers İn The Republican Era? consists of two parts; the first part ?introductory? and the second ?development?. İn the first part some concepts regarding religious ministers are explained. Besides, just to shed light on the republic period, all improvements relating to the employment and training of religious cownsellors starting from Muhammed the Prophet (s.a.v.) to the Republic Era are also studied.In the second prat, the employment and training of ?İmam-Hatip? and ?Müezzin-Kayyım? staff between 1920 and 2010 is studied. The number and educational level of religious ministers in the period of Republic are examined. And also, the structure and the units of Religious Affairs Directorate (RAD) that is the only competent authority for mosques and religious ministers are explained; ?Hac?, ?Umre? and ?Overseas? appointments of İmam-Hatips and Müezzin-Kayyıms by RAD are assessed. The effects on religious ministers of the examps ?ÖSS? (Üniversity Entrance Exam), ?DGS? (The Exam Letting 2 Year Degree Students Join Full Degree Programmes), and KPSS (Republic Sector Personnel Selection Exam) are analysed and the results are presented in charts.