Lise ve üniversite düzeyinde öğrenim gören gençlerin, sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı görüşlerini incelenmesi
The investigation of attitudes of students, who study at level of high school and university, towards unwant behaviours and violence in sports
  1. Tez No: 274602
  2. Yazar: RAMAZAN ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖKKEŞ ALPASLAN GENÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, gençlik, şiddet. saldırganlık, Sports, youth, violence. aggression
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş ilinde lise ve üniversite düzeyinde öğrenim gören gençlerin, sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı görüşlerinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere literatür taraması yapılarak araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Kahramanmaraş il merkezinde bulunan 13 ortaöğretim okulunda eğitimine devam eden 419 kız, 981 erkek olmak üzere toplam 1400 lise öğrencisine ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde eğitimine devam eden, 321 kız, 451 erkek olmak üzere toplam 772 üniversite öğrencisine anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların kişisel bilgi değişkenleri (yaş, cinsiyet, eğitim durumları vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi kullanılmış ve sonuçların anlamlı olup olmadığı alfa 0.05 düzeyinde tespit edilmiştir.Bu çalışma sonucunda; öğrencilerin eğitim seviyesi yükseldikçe sporda şiddet ve istenmeyen davranışlarda azalma olduğu ayrıca cinsiyetlerin algılama düzeyinde farklılığa yol açtığı, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı eğiliminin daha az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been done with a view to investigate the attitudes of students, who study at a level of high school and university in the region of Kahramanmaraş, towards unwanted behaviours and violence in sports. In order to carry out the purpose of research, It has been tried to include the problems of research regarding data by making a literature review. Within the scope of research; A questionnaire has been conducted to 1400 students (419 female, 981 male) who study at 13 high schools, which are at the centre of Kahramanmaraş province, and 772 students (321 female, 451 male) who study at Kahramanmaraş Sütçü İmam University. A SPSS (Social packages for the social sciences) 15.0 package program has been used in the evaluation of datum. Descriptive statistics have been done by finding personal information variables (age, gender, educational status), frequency and percentage distribution of participants. A Ki-Square test has been used in comparison of received datum and whether the results are meaningful or not has been determined at a level of alpha 0.05.As a result of this study; It has been determined that when the increases students?level of education, unwanted behaviours and violence in sports has been decreasing and gender leads to disparities at a level of sensing and female students are less prone than male students towards unwanted behaviours and violence in sports.