Malzemelerin kompleks dielektrik katsayılarının deneysel olarak incelenmesi
Experimental analysis of complex dielectric permittivity coefficient
- Tez No: 274767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompleks dielektrik katsayısı, S parametreleri, dalga kılavuzu yöntemi, Geçiş/Yansıma ölçümleri, Complex dielectric coefficient, S parameters, wave guide method, transmittion/reflection measurements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada kompleks dielektrik geçirgenlik katsayısının deneysel incelenmesinin yanı sıra 1970'ten başlayarak günümüze kadar devam eden tarihi süreci de araştırılmıştır. Bu çalışmalar mühendislik ve araştırma uygulamalarında malzemelerin mikroskobik ve makroskobik ölçümlerini sağlamıştır. Bu sayede elektromanyetik malzemelerin özellikleri, dielektrik malzemeler, yarı iletkenler, iletkenler, manyetik malzemeler ve birleştirilmiş malzemeler ile ilgili bilgi edinilmiştirKompleks dielektrik geçirgenlik katsayısını hesaplayan yöntem 1970 yılında Nicolson Ross tarafından çalışılmış ve 1974 yılında Weir tarafından birleştirilmiştir. Bu nedenle Nicolson Ross Weir Yöntemi olarak bilinir. 1997 Boughriet ve arkadaşları tarafından NRW Yöntemindeki belirsizlikler belli bir sınıra çekilerek Etkin Yöntem oluşturulmuştur.Çalışmanın ilk bölümünde S parametreleri ve dalga kılavuzu ile ilgili genel bilgi verilmiştir (Bölüm 2). Çalışmanın bir sonraki bölümünde farklı ölçüm yöntemleri ile ilgili genel bilgi verilmiştir (Bölüm 3).Bu çalışmada NRW ve Etkin Yöntem kullanılarak az kayıplı sınırlı kalınlıktaki malzemeler incelenmiştir. NRW yöntemin algoritmaları kullanılarak az ve çok kayıplı malzemelerin kompleks dielektrik katsayılarını hesaplayan Türkiye Ukrayna Ortak Araştırma Laboratuarı'nda, Sergiy GAVRİLOV tarafından geliştirilen `Dalga Kılavuzu Yöntemi' ile bir uygulama yapılmıştır, sonuçlar yorumlanarak gelecekte yapılabilecek çalışmalara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, experimental analysis of complex dielectric permittivity coefficient and its historical procecess since 1970 are investigated. These efforts provided microscopic and macroscopic measurements of materials in engineering and research areas. Further information procured about the properties of electromagnetic materials, dielectric materials, semi-conductors, conductors, magnetic materials and compound materials are based on these studies and researches.A method calculates complex dielectric permittivity coefficient studied by Nicolson Ross in 1970 and combined by Weir in 1974. This method is known as Nicolson Ross Weir (NRW) method. Effective Method has been defined by Boughriet and his friends with pulling back the ambiguities in NRW method to a certain level.In the first part of the study, general information about S Parameters and Wave Guides are provided (Section 2). These are the stones of the system's principles and calculation methods. In the second part of the study, general information about different measurement systems is given (Section 3).This study is done with ?Wave Guide Method?, NRW Algorithm and Effective method, using the Transmittion/Reflection measurement results. Results are interpreted and future works are investigated.Low-loss limited-gravity materials wave analysed by using NRW Method and the ?Wave Guide Method? developed by Sergiy GAVRILOV in Turkey ? Ukraine Joint Research Laboratury, using NRW algorithms, which calculates dielectric coefficients of low-high loss materials.