İzmit Körfezi kirletici kaynak ve yüklerinin belirlenmesi
Determination of pollutant sources and loads in İzmit bay
- Tez No: 274772
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ŞENGÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmit Körfezi, kirlilik kaynakları, kirletici yükleri, İzmit Bay, pollutant sources, pollutant loads
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, İzmit Körfezi'nin genel özellikleri irdelenmiş ve körfezde geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar incelenip karşılaştırmalar yapılarak İzmit Körfezi'nin su kalite özellikleri hakkında bilgiler edinilmiştir. İzmit Körfezi'nde kirliliğe sebep olan etmenlerin başında gelen yerleşimden, endüstriden, derelerden, gemi trafiğinden ve katı atık depolanması sırasında meydana gelen sızıntı sularından kaynaklanan kirletici içerikleri ve yükleri araştırılmıştır. Bu kirletici kaynaklar içerisindeki önemli derelerden numuneler alınmıştır. İncelenen parametreler kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, toplam kjeldahl azotu, toplam fosfor, toplam askıda katı madde ve toplam organik karbondur. Böylece incelenen kirletici parametreler ile körfeze giren yükler hesaplanmıştır.İzmit Körfezi'ne giren kirletici yükünün büyük kısmının ıslah çalışmaları yapılmamış ve kanalizasyon atıksularının arıtılmadan deşarj edildiği dereler olduğu görülmüştür. Atıksu arıtma tesisleri çıkış sularında yapılmış olan analizler incelendiğinde, biyolojik ve ileri biyolojik arıtma tesisleri çıkış suyu kalitelerinin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde verilen deniz deşarjı standartlarına uygun olduğu görülmektedir. Ancak nüfus yoğunluğundan kaynaklanan yüksek debili atıksular arıtılmış olsa dahi büyük oranda kirletici yükü oluşturmaktadır. Atıksuların mümkün olduğunca ileri atıksu arıtma kademelerinden geçirildikten sonra körfeze derelerle deşarj edilmesi yerine, direkt körfezin alt tabaka sularına derin deşarj yöntemiyle verilmesiyle, İzmit Körfezi'nin çevre kirliliğinden büyük oranda korunmuş olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study general characteristics of İzmit Bay have been examined and obtained information about water quality of the Bay by making investigations and comparisons in the scope of researches made in the past years. Pollutant contents and loads resulting from the leakage water emanating from settlement, industry, brooks, shipping and solid waste storage that are mainly factors pollution in the Bay have been researched. Samples from the brooks that are leading in the pollutant sources have been taken. Parameters that have been investigated are chemical oxygen demand, biological oxygen demand, total kjeldahl nitrogen, total phosphor, total suspended solid matter and total organic carbon. In this way, loads entering into the Bay have been calculated by the pollutant parameters.It is seen that substantial part of pollutant loads entering into İzmit Bay have not been subjected to reclamation works and waste water of drainage comes from the brooks that are discharged without refining. When analyses made in the tail water of waste water treatment facilities are investigated it is seen that quality of tail water in biological and advanced biological facilities is conformed with the sea discharge standarts defined in the Water Pollution Control Regulation. However, even so waste water with high flow stemming from population density is treated they are substantially pollutant loads. It has been concluded that İzmit Bay will be preserved largely from environmental pollution if waste water is directly given to the bottom layers of the Bay by deep discharge method instead of they are discharged into the Bay by brooks after passing through advanced waste water treatment process.