Pamuklu kumaşın mikrodalga ortamında reaktif boyarmaddelerle boyanması
Dyeing fabrics with reactive in microwave conditions
  1. Tez No: 274833
  2. Yazar: ZEYNEP DOYURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Reaktif Boyarmaddeler, Mikrodalga enerjisi, Cotton, Reactive dyes, Microwave energy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, pamuk elyafının ve boyarmaddelerin genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiş, renk ölçüm sistemleri ve renk haslıkları açıklanmıştır. Reaktif boyarmaddelerin bütün özellikleri detaylı olarak anlatılmıştır. Pamuklu kumaşların reaktif boyarmaddelerle boyanmasında kullanılan tüm yöntemler ayrıntılı şekilde incelenmiştir.Bu çalışmada, pamuk elyafın boyanabilirliği farklı boyama banyosu koşullarında, mikrodalga enerjisi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla üç farklı flotte (1/20, 1/50 ve 1/100) ve üç farklı boyama şiddetinde (%0,5, %1 ve %2) hazırlanan boyama banyolarında dispers boyarmadde kullanılarak denemeler yapıldıktan sonra, en iyi boyama banyosu koşulları ve en iyi boyama süresi belirlenmiştir. Tüm denemeler için boyanabilirlik, renk şiddeti (K/S) değerleri ile yorumlanmıştır. Boyamanın kinetik açıdan değerlendirilmesi her bir yöntem için en iyi boyama koşularında difüzyon katsayılarının hesaplanması ile gerçekleştirilmiştir.boyama sonuçları K/S oranlarıyla analiz edildi. Boyama şiddetine göre yapılan boyamada % çekimin en fazla olduğu boyama şiddeti değeri % 0,5 lif boyamada tespit edildi. Mikrodalga düzeylerindeki artış ile boyarmadde çekiminin arttığı saptandı. Ayrıca boyamanın süreyle doğru orantılı olarak arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this project, color measurement systems and color fastness are explained, after giving some information about general properties of cotton fiber and dyes. The whole properties of reactive dyes are given in detail. All application methods used for dyeing of cotton fabric with reactive dyes are investigated in detail.In this study, dyeability of polypropylene fiber is investigated in different dye baths by using microwave and ultrasonic energy. By this purpose dyeing experiments have been done in different dye baths (three different liquors to good ratio: 1/20, 1/50 and 1/100 and three different dyestuff concentration: %0.5, %1 and %2 owf) and optimum dye bath conditions were obtained. Dyeability of fibers was determined by using color strength values (K/S). In order to examine the kinetics of dyeing, diffusion coefficients in all methods were calculated.