Vakum destekli mikrodalga fırınların kumaş kurutmada kullanımının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the use of vacuum assisted microwave ovens in fabric drying
- Tez No: 996467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Vakum destekli mikrodalga kurutma, Tekstil kurutma, Vakum teknolojisi, Enerji Verimliliği, Vacuum Assisted Microwave Drying, Textile Drying, Energy Efficiency, Vacuum technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Yönetimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ıslak veya nemli kumaş ve çeşitli tekstil ürünlerinin Vakum Destekli Mikrodalga (VDM) fırınlarda kurutulmasını ve bu yöntemin enerji verimliliği üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Geleneksel (konvansiyonel) kurutma sistemleri, yüksek enerji maliyetleri, uzun işlem süreleri ve geniş yerleşim alanı gereksinimleri nedeniyle dezavantajlıdır. Vakum destekli mikrodalga teknolojisi ise hem yatırım maliyetlerinin düşüklüğü hem de kompakt yapısı ile tekstil endüstrisi için sürdürülebilir bir alternatif sunmaktadır. Çalışma kapsamında, laboratuvar ölçekli özgün bir VDM kurutma sistemi tasarlanmış ve imal edilmiştir. Sistem; 2450 MHz frekansında çalışan modifiye edilmiş bir mikrodalga fırın, paslanmaz çelik vakum haznesi, buharın vakum pompasına zarar vermesini engelleyen radyatör ve çelik yün dolgulu özel kondenser ünitesi ve vakum hattından oluşmaktadır. Deneysel çalışmalarda, farklı su tutma özelliklerine sahip %100 Polyester, %100 Pamuk ve Polyester/Pamuk karışımı kumaş numuneleri kullanılmıştır. 600 Watt güç ve -0.8 bar vakum basıncı altında yapılan testlerde, hidrofobik yapıdaki polyester kumaşın 60 saniyede %94 oranında kuruduğu, hidrofilik yapıdaki pamuklu kumaşın ise aynı sürede %66 oranında kuruduğu tespit edilmiştir. Geliştirilen kondenser ünitesinin, işlem sırasında açığa çıkan buharın gizli ısısını başarıyla absorbe ettiği (radyatör yüzeyinde yaklaşık 11°C sıcaklık artışı) ve vakum stabilitesini koruduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar, VDM yönteminin tekstil kurutmada hızlı ve enerji etkin bir yöntem olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the drying of wet or moist fabrics and various textile materials using Vacuum Assisted Microwave (VAM) ovens and evaluates the effects of this method on energy efficiency. Conventional drying systems have significant drawbacks, including high energy consumption, long processing times, and large space requirements. In contrast, vacuum-assisted microwave technology offers a sustainable alternative for the textile industry due to its lower investment cost and compact system design. Within the scope of this study, a laboratory-scale, custom-designed VAM drying system was developed and manufactured. The system comprises a modified microwave oven operating at 2450 MHz, a stainless steel vacuum chamber, a radiator designed to protect the vacuum pump from vapor-induced damage, a specially designed condenser unit filled with steel wool, and an interconnected vacuum line. Experimental studies were conducted using fabric samples with different moisture retention characteristics, including 100% polyester, 100% cotton, and polyester/cotton blended fabrics. Drying experiments performed at a microwave power of 600 W and a vacuum pressure of −0.8 bar revealed that hydrophobic polyester fabric achieved a drying ratio of 94% within 60 seconds. In contrast, hydrophilic cotton fabric reached a drying ratio of 66% under the same conditions. The developed condenser unit effectively absorbed the latent heat of the vapor released during the drying process, resulting in an approximately 11 °C increase in radiator surface temperature while maintaining stable vacuum conditions throughout operation. The results confirm that the VAM method is a rapid and energy-efficient drying technique for textile applications.