?-pinen'in yüksek sıcaklık fotobrominasyonu ve bazı ?-pinenlerin sentezi
The photobromination of ?-pinene at high temperature and synthesis of some pinene
- Tez No: 274835
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotobrominasyon, pinen, bisiklik monoterpenler, Wagner-Meervein düzenlenmesi, Photobromination, pinene, bisyclic monoterpenes, Wagner-Meervein rearrangement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bisiklik terpenler doğal madde olmalarının yanı sıra organik kimyada da önemli bileşik sentezlerinde kullanlmaktadır. Bu bileşikler özellikle biyolojik aktif madde sentezi ve boyar maddeler gibi yaygın kullanıma sahiptir. Özellikle ?-pinenin sentezi ile ilgili güncel çalışmalar devam etmektedir. Ticari öneme sahip ?-pinen türevlerinin etkili yollarla yapılan sentez çalışmaları gittikçe önem kazanmaktadır. ?-Pinen bileşiği, tat ve koku monoterpenoidlerinin üretimi için substrat olarak kullanılan doğal bir monoterpendir. ?-Pinenin asit katalizli hidrasyonu ve asetillenmesi parfüm ve farmasöptik endüstride uygulanabilir değerli terpenik alkoller ve esterlerin önemli sentez yollarındandır.?-Pinen bileşiği üzerine literatür çalışmalarında düzenlenme ürünlerinin oldukça büyük miktarlarda oluştuğu görülmektedir. Çalışmamız da ?-pinen bileşiğinin türevlendirilmesi için etkin ve seçici bir yöntemle brominasyonunu hedeflendi. Farklı parametreler sonucunda düzenlenme ürünleri yanı sıra normal katılma ürünleri de elde edildi. Bu sentez yöntemi ile elde edilen bileşiklerin ileride yapılacak çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Bisyclic terpenes are the natural substances and they are used in organic chemistry for synthesis of important compound. Especially like biological active-substance synthese and like colorants the bisyclic terpenes have a common usage. Especially the current studies about ?-pinene have been going on. The synthese performances which belong to ?-pinene-derivatives, that have a commercial importance, have been gaining importance. The compound of ?-pinene is a natural monoterpene which is used as a substrate for the production of flavour and flavor- monoterpenoids. The hydration and the asetoxylation of ?-pinene with the acid catalysis are the important ways for the synthesis of the terpenic alcohols and esters, which can be used in the perfume industry and pharrmasoptik industry.It can be seen that the arrangement productions about the literature workings on the compound of ?-pinene , are widely formed. In our work, we aimed the bromination with an effective and selective method for the derivation of ?-pinene-compound. After the different parameters applied the arrangement products and also normalcontribution productions. It is hoped that compounds obtained this method will trigger some future works.