Atıksularda koliform kirliliğinin ultrases ve klor dioksit oksidasyonu metotları ile giderilmesi
Removal of coliform pollution from municipal wastewaters using ultrasound and chlorine dioxide
- Tez No: 274950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Klor dioksit, Ultrases, T. koli, E. koli, Dezenfeksiyon, Chlorine dioxide, Ultrasound, Coliform, E. coli, Disinfection
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada ultrases (US), klor dioksit (ClO2) ve bu metotların ardışık kullanımı ile sentetik ve evsel atıksu örneklerinde E. koli ve T. koli bakterilerinin inaktivasyon verimleri incelenmiştir. Birleşik ultrases ve klor dioksit dezenfeksiyon metodu ile bakteri gideriminde partikül miktarı ve boyutunun etkisi detaylı olarak irdelenmiştir. Ultrases deneyleri 15, 30 ve 60 W ultrasonik güçlerde gerçekleştirilmiştir. Düşük ultrasonik güç değerlerinde, ultrasonik arıtma ile bakteri sayısında kayda değer bir azalma sağlanamamıştır. Ancak ultrases gücünün artması ile bakteri inaktivasyonun da arttığı gözlenmiştir.Ardışık ultrases ve klor dioksit dezenfeksiyon sistemi ile sentetik atıksu ve çıkış suyu örneklerinde bakteri gideriminde önemli bir iyileştirme elde edilememiştir. Fakat giriş atıksuyu örneklerinde birleşik dezenfeksiyon sistemi, E. koli ve T. koli inaktivasyon verimini önemli ölçüde arttırmıştır. Yapılan araştırmalar sinerjik etkinin yalnızca giriş atıksuyu örneklerinde 30 ve 60 W ultrasonik güç değerlerinde gerçekleştiğini göstermiştir. 30 ve 60 W ultrasonik ön arıtıma tabi tutulmuş gerçek atıksu örneklerinde bakteri log inaktivasyon verimi ultrases uygulanmamış duruma göre üç kat daha fazla gözlenmiştir.Partikül boyut dağlımı ile ilgili yapılan deneyler sonucunda, sentetik ve son çökeltim havuzu çıkış atıksuyu örneklerinde askıda katı madde miktarlarının (AKM) ihmal edilebilecek seviyede olduğu görülmüştür. Ancak giriş atıksuyu örneklerinde AKM miktarı oldukça yüksek bulunmuştur. 15, 30 ve 60 W ultrases ön arıtımı neticesinde atıksu içerisindeki partiküllerin, her üç ultrases gücünde de parçalandığı tespit edilmiştir. Yapılan partikül boyut analizi sonucunda partiküllerin parçalanmasında en uygun ultrases gücünün 30 W olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Synthetic and real municipal wastewater and biologically treated secondary effluent were disinfected with ultrasound (US), chlorine dioxide (ClO2), and their sequential combination using different ultrasonic powers. Results showed that ultrasound or chlorine dioxide alone did not provide sufficient bactericidal inactivations during 10-min disinfection period. Results also showed that the effect of combined US and ClO2 on E. coli and TC inactivation in synthetic wastewater and secondary effluent was additive indicating that the sequential combination did not act in a synergistic fashion. The enhanced bactericidal effects by the combined system were observed only during the disinfection of real untreated wastewater at 30 and 60 W of ultrasonic powers. E. coli and TC log inactivations by ClO2 in sonicated samples increased by up to a factor of 3-3.5, when compared with the bacteria log inactivations using ClO2 alone. The improved ClO2 disinfection following ultrasonic treatment was attributed to the presence of high particulate matter in wastewater and their break up under shock ultrasonic waves.