Konya'da, patates tarımında, farklı sulama yöntemlerinin topraktaki tuz dağılımına etkisi
The effects of different irrigation methods in potato cultivation on soil salt distribution at Konya region
- Tez No: 275106
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak tuzluluğu, Sulama, Sulama yöntemi, Patates, Soil salinity, Irrigation, Irrigation methods, Potato
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma ile patates tarımında; karık, yağmurlama ve damla sulama yöntemi uygulamalarının toprak profilindeki tuz dağılımına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sulama yöntemlerinin hepsinde sulama aralığı 7 gün olup, parsellere her sulamada, eksilen toprak nemini tarla kapasitesine getirecek kadar sulama suyu verilmiştir. Sulama suyu miktarının belirlenmesinde, ?t Profil Probe cihazından faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; deneme başlangıcı ve sonrasındaki tuz değerlerinde, 0 ? 30 cm ve 30 ? 60 cm katmanı için en fazla düşüş sırasıyla, % 52,9 ve % 52,6 ile karık sulama yönteminde; 60 ? 90 cm ve 90 ? 120 cm katmanında ise en fazla artış sırasıyla, % 58,8 ve % 54,6 ile yağmurlama sulama yönteminde görülmüştür. Toprakta en fazla tuz birikimi 0 ? 60 cm derinliğindeki katmanlar için damla sulama yönteminde, 60 ? 120 cm derinliğindeki katmanlar için ise yağmurlama sulama yönteminde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this studay, it is aimed to determine the effects of furrow, sprinkler and drip irrigation methods on soil profile salt distribition. The irrigation interval at all irrigation methods was 7 (seven) day, the deficit water content of soil was replenished to the field capacity in each irrigation (FC). The irrigation content of soil was measured by DeltaT Profil Probe moisture meter.As a results of the study, it was observed that maximum decrease between the initial and final electric condoctivity (EC) occured in furrow irrigation method at the soil depth of 0 ? 30 cm and 30 ? 60 cm with value %52,9 and %52,6 respectively, at the soil dept of 60 ? 90 cm and 90 ? 120 cm, maximum increase occored in sprinkler irrigation method with values %58.8 and %54,6 repsectively. The maximum salt accumulation was observed at the soil depth of 0 ? 60 cm in drip irrigation method and at the soil depth of 60 ? 120 cm in sprinkler irrigation.