Organik kaynaklı potansiyel toksik elementlerin tarım alanlarının kirlenmesi ve bitki gelişimi üzerine etkileri
Effects of some potential toxic elements of organic origin on the pollution of agricultural areas and plant growth
- Tez No: 134179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, patates, fasulye, potansiyel toksik element, Sewage sludge, potato, bean, potential toxic element. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORGANİK KAYNAKLI POTANSİYEL TOKSİK ELEMENTLERİN TARIM ALANLARININ KİRLENMESİ VE BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Şengül Tongarlak Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zengin 2003, 44 sayfa Jüri: Prof. Dr. Sait Gezgin Prof. Dr. Kemal Gür Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zengin Bu çalışma endüstriyel kaynaklı arıtma çamurlarının içerdiği potansiyel toksik elementlerin topraktaki bakiye etkilerinin, tarımda kullanılması durumunda bitkiye geçen miktarlarının ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Konya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü arazisinde gerçekleştirilmiştir. Denemeler 4x3 tesadüf blokları deneme desenine göre fasulye ve patates bitkilerinde yürütülmüştür. Konular; kontrol, optimum NP, 3 ton arıtma çamuru/da ve 6 ton arıtma çamuru/da dır. Arıtma çamuru toprağa uygulandıktan sonra ekim öncesi toprakta verimlilik analizleri ve DTPA yöntemi ile ekstrakte edilebilir metal analizleri yapılmış ve arıtma çamuru uygulama dozlarıyla birlikte toprakta organik madde, elektriksel iletkenlik, yarayışlı fosfor ve potasyum ile ekstrakte edilebilir Fe, Cu, Zn, Mn, Cd, Pb ve Ni miktarları artmıştır. Hasat sonrası yapılan toprak analizlerinde ise ekim öncesine kıyasla ekstrakte edilebilir metal miktarlarında genelde bir düşüş olduğu görülmüştür. Anıma çamuru uygulaması, patatesin yaprak ve yumrusunda Zn ve Cu konsantrasyonunu, fasulyenin yaprak ve danesinde Zn konsantrasyonu ile sadece yapraklarında Mn konsantrasyonunu artırırken diğer metallerde yaprak, dane ve yumruda böyle bir etki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis EFFECTS SOME OF POTENTIAL TOXIC ELEMENTS OF ORGANIC ORIGIN ON THE POLLUTION OF AGRICULTURAL AREAS AND PLANT GROWTH Şengfil Tongarlak Selçuk University Graduate School Natural Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor ı Assist Prof. Dr. Mehmet Zengin 2003, 44 page Jury : Prof. Dr. Sait Gezgin Prof. Dr. Kemal Gür Assist Prof. Dr. Mehmet Zengin This study was carried out in order to determine effects of some Potential Toxic Elements (PTE) found in the industrial sewage sludge on the plant growth, the amount of the PTE accumulated in plants and remaining effect upon the soil. The experiments were conducted at the Rural Services Research Institute field of Konya and they were designed 4x3 randomized block. Potato and bean were used as experimental plant. Subjects were control, optimum NP, 3 ton sewage sludge (dw)/da and 6 ton sewage sludge (dw)/da. After the sewage sludge was applied into the soil DTPA-extractable metals were analysed at the pre plant. Amount of DTPA-extractable Fe, Cu, Zn, Mn, Cd, Pb and Ni in the soil were increased with rate of sludge applications. DTPA-extractable metals were analysed again after plant harvest. When it is compared pre plant analysis; it was found that the amount of DTPA-extractable metals of the soil was generally lower at the harvest then that at the pre plant. Sewage sludge treatment increased the contents of Cu and Zn in the potato leaves and tuber. Also, sewage sludge increased the contents of Zn in the bean leaves and grain and the content of Mn in the bean leaves. There were any significant effects of the other metals on the plant leaf, tuber and grain.