Ilgın Çavuşçu Gölü sulama kanalında su kalitesi parametrelerinin incelenmesi
Investigation of water quality parameters in irrigation channel of Ilgin Çavuşçu Lake
- Tez No: 275151
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ilgın Çavuşçu Gölü, Su Kalitesi, Sulama Suyu Kalitesi, Su Kirliliği, Ilgın Çavuşçu Lake, Water Quality, Irrigation Water Quality, Water Pollution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Çavuşçu gölü sulama kanalı üzerinde su kalitesi incelenmiştir. Çavuşçu gölü çıkışından ve sulama kanalı üzerinde iki örnekleme noktasından Ekim 2008 ile Mayıs 2009 yılları arasında 8 ay boyunca düzenli olarak her ay su numunesi alınmış ve analizleri laboratuvarda yapılmıştır. Çalışma zamanının Ekim 2008-Mayıs 2009 tarihleri arasında seçilmesinin sebebi, sulama suyu kanalı etrafında bulunan Şeker fabrikasının kampanya döneminde (Ekim 2008- Şubat?2009) sulama kanalına bıraktığı atık deşarjının sulama suyuna olan etkisini gözlemlemektir. Çalışmada su kalitesini incelemek için debi, su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, renk, toplam alkalinite ve bor gibi su kalitesi parametreleri ölçülmüştür. Bu parametreler ölçüldükten sonra sulama suyunun Ekim 2008-Mayıs 2009 tarihleri arasında Ilgın ovası için uygunluğu değerlendirilmiş, sulama suyu sınıfları belirlenmiş ve bu suyun bitkilere olan etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca sulama suyu kanalı etrafında bulunan Şeker fabrikasının kampanya döneminde (Ekim 2008-Şubat 2009) sulama kanalına bıraktığı atık deşarjının sulama suyuna olan etkisi incelenmiştir.Yapılan değerlendirmelerde sulama suyunun % Na, SAR ve RSC bakımından sulamaya uygun olduğu görülmüştür. Fakat fabrikanın çalışma dönemlerinde elektriksel iletkenlik ve bor açısından sulama suyu kalitesi düşmüştür ve gerekli önlemlerin alınması belirtilmiştir. Kampanya döneminde sulama suyunun organik kirliliğinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is related to investigation of the water quality irrigation channel of Çavuşçu lake. Water samples were taken regularly from two sampling points of Çavuşçu Lake starting point and irrigation channel for 8 months between October 2008 and May 2009 and water analysis were done. Working time has been chosen as October 2008-February 2009 because the waste discharge of some factories to the irrigation channel is about this time interval and we investigated the effect of this discharge on the water quality of the channel. The parameters affecting water quality such as; water flow rate, water temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity, turbidity, color, total alkalinity, chloride and bor amount were measured. After measuring the parameters, the suitability irrigation water for Ilgın Plain was evaluated between October 2008- May 2009 and the classification of irrigation water was completed and the effects of this water to plants were investigated. Beside, the effects of waste discharge of the factory near the irrigation channel were researched.According to the results, Na%, Sar and RSC values of the irrigation water has been found suitable for irrigation. But, electrical conductivity and bor quantity decreased the water quality of the irrigation water when the factory is operating. Organic pollution of the irrigation water was increased when the factory was started to production.