Tuz stresi altındaki Silene salsuginea Hub.- Mor. tohumlarının çimlenmesi üzerine gibberellik asit ve IAA (indol-3-asetik asit)'in etkilerinin araştırılması
The investigation of effects of gibberellic acid and IAA (indol-3- acetic acid) on germination of seed of Silene salsuginea Hub.? Mor. under salt stress
- Tez No: 275217
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gibberellik asit, indol -3- asetik asit, Silene salsuginea, çimlenme, Gibberellic acid, indol -3- acetic acid, Silene salsuginea, germination
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma tuz stresi altındaki Silene salsuginea Hub. - Mor. bitkisinin tohumlarının çimlenmeleri üzerine gibberellik asit ve indol -3- asetik asit ön uygulamalarının tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltıcı özelliklerini tespit etmek için yapılmıştır. Gruplandırılan tohumlar 5 gruba ayrılmış, ilk 2 gruba 2 farklı gibberellik asit (50 ve 100 ppm) ve diğer 2 gruba 2 farklı indol -3- asetik asit (5 ve 25 ppm) ön uygulamaları yapılmıştır. Son gruba ise herhangi bir hormon ön uygulaması yapılmamıştır. Gruplandırılan bu tohumlara 0, 50, 100, 200 ve 400 mM konsantrasyonlarda olmak üzere tuz uygulanarak çimlenmeye bırakılmıştır. Ayrıca tuz stresi altındaki tohumların çimlenmeleri üzerine ışığın etkili olup olmadığı da araştırılmıştır. Bunun için tohumların bir kısmı 12 saat ışık / 12 saat karanlık ortamda, diğer kısmı ise 24 saat karanlık ortamda çimlenmeye bırakılmıştır.Gibberellik asit ön uygulamalarının her 2 dozu da tuz stresini büyük oranda azaltıcı etki göstermiştir. 12 saat ışık / 12 saat karanlık ortamda inkübasyona bırakılan tohumlardan ziyade 24 saat karanlık ortama bırakılan gruplarda, gibberellik asit ön uygulamaları tuz stresini azaltıcı yönde daha etkili olmuştur.İndol -3- asetik asit ön uygulamalarının her 2 dozu da hormon ön uygulaması yapılmayan gruplara göre tuz stresini 100 mM NaCl konsantrasyonundan itibaren daha fazla stres azaltıcı etki yapmıştır. Özellikle 12 saat ışık / 12 saat karanlık ortamdaki tohumlarda 5 ppm indol -3- asetik asit ön uygulaması daha fazla stres azaltıcı etki gösteriyorken 24 saat karanlık ortamdaki tohumlarda 25 ppm indol -3- asetik asit ön uygulaması tuz stresinin etkilerini daha fazla azaltıcı yönde etki göstermiştir.Bu çalışmada ayrıca tohumların çimlenme hızları, çimlenme iyileşme yüzdeleri, radikula ve sürgün uzunlukları üzerine gibberellik asit ve indol -3- asetik asit ön uygulamalarının tuz stresinin etkilerini azaltıcı yönde etkileri de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research conducted to determine properties reducing the negative effects of salt stress of gibberellic acid and indole -3- acetic acid pre-treatments on the germination of the seeds of Silene salsuginea Hub.-Mor. plants under salt stress. Seeds classified in five groups, two different doses of gibberellic acid (50 and 100 ppm) for each of the first two groups and two different doses of indole -3- acetic acid (5 and 25 ppm) for the other two groups were pre-treated; any hormone pre-treated for the last group. Grouped seeds were left to germinate after salt application 0, 50, 100, 200 and 400 mM in concentration. Moreover the effect of light has also investigated on the germination of seeds under salt stress. For that some of the seeds are left to germinate in 12 hour light / 12 hour dark environment whereas some others are left 24 hours in the dark.Both doses of gibberellic acid pre-treatments demonstrated greatly reducing effect of salt stress. Gibberellic acid pre-treatment was more effective in decreasing salt stress on the seeds incubated in the dark for 24 hours rather than 12 hour light / 12 hour dark conditions.Both doses of indole -3- acetic acid pre-applications were found to be more salt stress-reducing effective starting from the concentration of 100 mM NaCl than any hormone pre-treated group. Especially the 12 hour light / 12 hour dark ambient seeds, 5 ppm indole -3 -acetic acid pre-treatment found to have more stress-reducing effect, while 25 ppm indole -3 -acetic acid pre-treatment showed further reducing salt stress effects on the seeds under 24 hours dark conditions.Reducing effects of pre-treatment with gibberellic acid and indole -3 - acetic acid on salt stress of seeds in terms of germination rate, germination recovery percentages, radicula and shoot length were also studied in this research.