Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen echinacea (E. pallida?E. purpurea) türlerinin uçucu yağ verimi ve bileşikleri üzerine farklı dozlarda uygulanan organik ve inorganik gübrelerin etkileri
The effects of applications of organic and inorganic fertilizers in different doses on yield and components of volatile oil of echinacea species (E. pallida?E. purpurea) growing in konya ecological conditions
- Tez No: 275216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Echinacea, azot, inorganik gübre, organik gübre, drog verimi, uçucu yağ verimi, Echinacea, nitrogen, inorganic fertilizers, organic manure, drug yield, volatile oil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma 2008-2010 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı organik (0, 500, 1000, 2000 kg/da) ve inorganik gübre (0, 2.5, 5, 10 kg/da) dozlarında yetiştirilen Echinacea pallida ?E. purpurea'nın bazı verim, uçucu yağ özellikleri üzerine gübrelerin etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde, analizler Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuarlarında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Çalışmada bitki boyu, bitki başına dal sayısı, drog herba verimi, drog yaprak verimi, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri gibi karakterler incelenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre; sırasıyla E. purpurea ve E. pallida'da bitki boyu 78.00-100.40 cm; 93.27-112.67 cm, dal sayısı 9.53-26.67adet/bitki; 16.60-29.53 adet/bitki, drog herba verimi744.93-1135.00 kg/da; 621.80-1033.03 kg/da, drog yaprak verimi 487.00-753.37 kg/da; 376.40-650.33 kg/da, uçucu yağ verimi % 0.25-0.36; % 0.17-0.26 ve uçucu yağ bileşenlerinden germacrene D miktarı % 50.90-54.60; 21.30-28.10 arasında değişim göstermiştir.Bu araştırma sonuçlarına göre; Yüksek drog ve uçucu yağ verimi için Konya ve benzer ekolojilerde Echinacea purpurea'nın 5 kg/da azot ve 500 kg/da organik gübre ile; Echinacea pallida'nın ise 2.5 kg/da azot ve 1000 kg/da organik gübrenin birlikte uygulaması ile yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted under Konya ecological conditions (in the year of 2008-2009) to determine the effect on some yıeld and essential oil characters of organic (0, 500, 1000, 2000 kg/da) and nitrogen (0, 2.5, 5, 10 kg/da) fertilizers applied at the different doses of Echinacea pallida ?Echinacea purpurea in Medicinal - Aromatic Plants laboratory and Medicinal and Aromatic plants Experimental Farm of Field Crops Department, Agriculture Faculty, Selcuk Universty. Experiment was designed in randomized complete plot design with three replications. In this study; plant height, branch number, drug herba yield, drug leaf yield, volatile oil yield and characters such as volatile oil components were examined.According to results of this researh; at the E. purpurea and E.pallida plant height 78.00-100.40 and 93.27-112.67 cm, number of branch per plant 9.53-26.67 and 16.60-29.53; drug herba yield 744.93-1135.00 and 621.80-1033.03 kg / da; drug leaf yield 487.00-753.37 and 376.40-650.33 kg/da; volatile oil yield 0.25-0.36 and 0.17-0.26 %; germacrene D yield of volatile oil components % 50.90-54.60 and 21.30-28.10 % between respectively were varied.According to the results of this research; for the high drug and volatile oil yield of Echinecea purpurea and Echinacea pallida in Konya and similar ecology 5 kg/da and 500 kg/da and 2.5 kg/da nitrojen and 500 kg/da organic fertilizer respectively with together application on the cultivation is concluded.