Bal kabağının farklı kurutma şartlarındaki kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi
Determination of drying characteristics of pumpkin (Cucurbita moschata) under different drying conditions
- Tez No: 275223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Food Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, konvektif kurutucu, kuruma kinetiği, kuruma sabiti, Drying, convective dryer, drying kinetics, drying constant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, balkabağının (Cucurbita moschata) tek tabaka kuruma kinetiği deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde konveksiyon tipi bir kurutma deney seti tasarlanıp imal edilmiştir. Deneyler, yaş baza göre nem içeriği % 93,48 olan balkabağı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deneylerde kurutma havası sıcaklıkları 50 ºC, 60 ºC, 70ºC, kurutma havası hızı 0.5, 1, 2 m/sn ve kurutma havası bağıl nemi de %5, %10, %20 olarak alınmıştır.Balkabağı kabukları soyulduktan sonra 30mmx30mm şeklinde kare dilimlere ayrılmış bu dilimler de 4 mm kalınlıklarında parçalara ayrılarak kurutulmuşlardır. Elde edilen veriler ile balkabağına ait kuruma eğrileri çizilmiş ve kurutma havası koşullarının kuruma işlemine etkisi belirlenmiştir.Deney sonuçları balkabağının kuruma davranışını ifade eden ve edebileceği düşünülen literatürde mevcut modellerden on farklı model sonuçları ile karşılaştırılmış, balkabağının kuruma davranışını ifade etmedeki uygunluğun veya deneysel sonuçlara en yakın modelin Midilli ve ark. modeli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, single layer drying kinetics of pumpkin (Cucurbita moschata) was experimentally investigated. For this purpose, a convection type drying experimental setup was designed and installed at Mechanical Engineering Department of Selcuk University. Experiments were carried out by using pumpkin which had %99,48 moisture content with regard to wet base. Drying air temperatures, velocities and relative humidity in experiments were taken as 50 ºC, 60 ºC, 70ºC, 0.5, 1, 2 m/s, %5, %10, %20 respectively.After pumpkin was peeled, it was sliced to square-shaped pieces at 30mm x 30mm dimensions, and these slices were dried as divided parts at 4mm thickness. Drying curves of pumpkin were drawn by using obtained data and effect of drying air to drying process was determined.Experimental results were compared with results of ten different models from literature which can define or are thought to be define drying characteristics of pumpkin, and it was seen that model of Midilli et al. is the nearest model to experimental results.