İnşaat işletmeleri açısından iş analizi disiplininin sistemsel incelenmesi
Systematic investigation of job analysis discipline for construction companies
  1. Tez No: 275351
  2. Yazar: TUĞRUL ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ERDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem yaklaşımı, iş profili, insan kaynakları, iş kültürü, verimlilik, System approach, job profile, human resources, work-culture, productivity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETİNŞAAT İŞLETMELERİ AÇISINDAN İŞ ANALİZİ DİSİPLİNİNİN SİSTEMSEL İNCELENMESİBu tez çalışmasında iş analizi, inşaat şirketlerinde birim maliyetin düşürülmesi ve daha yüksek verimlilik elde etmek için her işin nasıl yapıldığının, ayrıntılarının ve çevresel durumunun ortaya konulduğu çalışmalar şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmada, inşaat sektöründe kullanılabilecek iş analizi modeli, sistem yaklaşımı temeli üzerine oturtulmuştur. Çalışma disiplinin basamakları; bu yaklaşım doğrultusunda ön hazırlık, analiz ve sonuç aşamalarından oluşturulmuştur. Ön hazırlık aşamasında; iş analizinin amaç ve kapsamının, analiz yapacak ekibin, kullanılacak iş analizi tekniğinin ve veri toplama yönteminin belirlenmesine dönük faaliyetlere yer verilmiştir. Analiz safhası; verilerin toplanması, metot etüdü ve zaman etüdü faaliyetlerinden oluşturulmuştur. Sonuç bölümünde ise; çıkarılan analizlerin insan kaynakları departmanınca hangi alanlarda kullanılabileceği, geri bildirim ve düzeltmeye dönük çabaların neler olabileceği gibi hususlara yer verilmiştir.Tez çalışması sırasında, önerilen model doğrultusunda, inşaat şirketlerinde kullanılabilecek uygulamaya dönük bir iş analizi formu da oluşturulmuştur. Form iş analizi disiplininde kullanılmak üzere büyük ve orta ölçekli inşaat firmalarında çalışan yönetici pozisyonundaki 50 inşaat mühendisi ile görüşülerek doldurulmuştur. Çalışmada iş analizi formu ile elde edilen bilgi ve veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş ve sonuçlar, literatür bulguları ışığında değerlendirilmiştir.Hazırlanan iş analiz formu ve yapılan görüşmeler sonucunda Türk inşaat sektöründe yer alan şirketlerin ve yönetici pozisyonundaki inşaat mühendislerinin iş analizi disiplinini yeterince kavramamış oldukları, bu konudaki bilgilerin bulanık olduğu, bu nedenle de yapılan çalışmaların iş analizinin gerektirdiği sistematiğe uygun olmadığı anlaşılmıştır.2010, 113 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYSTEMATIC INVESTIGATION OF JOB ANALYSIS DISCIPLINE FOR CONSTRUCTION COMPANIESIn this study, job analysis is defined as a study detailing the way and environmental conditions in which the jobs are conducted to decrease the unit cost and obtain higher productivity in construction companies. In the study, job analysis model that can be used in construction sector is based on system approach. Considering this approach, steps of the work discipline was constituted as feasibility, analysis and results. Feasibility step consists of the activities which enables the determination of the aim and scope of the job analysis and the team performing it, of the job analysis technique and data collection method. The analysis step covers the data collection, method research and time research activities. In the results section, the areas in which these analysis drawn can be used by human resources department, feedbacks and the kind of efforts that may help the corrections are given.In the thesis work, based on the proposed model, a job analysis form which can be used in construction sector for practical purposes was designed. Forms were filled by interviewing 50 civil engineers working in manager position in mid- and large-sized companies. The information and data obtained using these forms were analyzed utilizing statistical methods and the results were evaluated.The results obtained both from using the analysis form and the interviews showed that job analysis discipline is not comprehended enough by the civil engineers working as company manager in Turkish construction sector, the knowledge regarding job analysis discipline is not clear, therefore the work done by construction companies has not been suitable to systematic required by the job analysis.2010, 113 pages