Tüylü yoncaların (Medicago polymorpha) karakterizasyonu
The characterization of the hairy medic
- Tez No: 275439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Medicago polymorpha, Morfolojik Karakterler, Medicago polymorpha, Morphological Characteristics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, Güneydoğu Anadolu bölgesi doğal florasında yaygın olarak bulunan tüylü yonca (Medicago polymorpha) türünün morfolojik özelliklerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür.Tek yıllık yoncalar Medicago cinsine ait olup büyüme ve gelişmelerini bir yıl içinde tamamlarlar. Bu türler Akdeniz ülkelerinde farklı sıcaklık ve büyüme mevsiminde doğal olarak yetişebilmektedirler.Denemede; vejetatif gözlemler bitkilerin %50 çiçeklenme döneminde, generatif özellikler fizyolojik olum döneminde alınmıştır.Güneydoğu Anadolu bölgesinin farklı ekolojik ve coğrafik kısımlarından oluşan 24 ayrı yerden toplanan tüylü yoncanın ( Medicago polymorpha ) morfolojik yapısı ve çeşitliliği karşılaştırılarak analiz edilmiştir.Gözlemler 16 morfolojik ve botanik karakter üzerinden alınmıştır.En yüksek bitki boyu 103 cm (Kurtalan Erdurağı-Magrip/Siirt yöresinden toplanan genotipte) olarak saptanmıştır. Ana dal sayısının ortalama değerleri 1.00-4.67 adet/bitki arasında değiştiği saptanmıştır. Bitki başına yeşil ot ağırlıkları 5.07 g (Siverek/Şanlıurfa) ? 18.33 g (Siirt-Kezer çayı bölgesi) arasında, yaprak ağırlığı 0.2 g (Eğil/Diyarbakır) ile 1.8 g (Nemrut Dağı/Adıyaman) arasında, sap ağırlığı 0.2 g (Silvan/Diyarbakır ile Alatosun Beldesi/Karacadağ), 1.8 g Dicle Kral Kızı barajı Diyarbakır arasında, Meyve sayısı 126 adet Malabadi/Batman, 106 adet Hilvan/Şanlıurfa ile İdil/Mardin' de en yüksek değerler saptanmıştır. Meyve Başına tohum ağırlığı 0.005?0.017 g arasında değişmektedir. En yüksek meyve ağırlığı Dicle Kral Kızı Barajından 0.058 g elde edilmiştir. Koleoptil uzunluğu 10.71 mm ile 18.60 mm arasında değişmiş olup en düşük değer Eğil/Diyarbakır'dan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was conducted to determine the morphological characteristics of the annual species Hairy (Burr) Medic (Medicago polymorpha) grown in native flora of Southeastern Anatolian region.The annual Medics, including genus medicago (Medicago L.), complete their life cycle in a year. Generally, the annuals naturally grow in the different temperature and growth seasons in Mediterranean?s countries.The vegetation observations were obtained during 50% flowering period and the generatives were during physiological period.The hairy Medic (Medicago polymorpha) collected in 24 different ecological and geographical part of Southeastern Anatolia Region were analyzed by comparing the morphological structure and diversity.The observations were observed from sixteen morphological and botanical characters. The highest plant height was determined 103 cm (Kurtalan Erdurağı-Magrip/Siirt). Number of main branches per plant ranged from 1.00 to 4.67 per plant. The weight of green herbage varied between 5.07 g (Siverek-Şanlıurfa) and 18.33 g (Siirt Kezer) per plant. The leaf weight per plant varied 0.2 g for Eğil/Diyarbakır and 1.8 g (Nemrut's Fountain/Adıyaman). The stem weight per plant ranged from 0.2 g (Silvan/Diyarbakır and Karacadağ/Alatosun village) to 1.8 g (Diyarbakır Dicle dam). The weight of highest fruit (0.058 g) was obtained from Diyarbakır Dicle dam. Coleoptil length ranged from 10.71 to 18.60 mm and the lowest value was determined from Diyarbakır Eğil.