Mimarlık eğitimi ve soyutlama
Architectural education and abstraction
  1. Tez No: 275491
  2. Yazar: SEDA NEZOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASU BEŞGEN GENÇOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Eğitimi, Soyut, Soyutlama, Algı, Architectural Education, Abstract, Abstraction, Perception
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsan, soyutlama eylemini yaşadığı çevre içerisindeki olay ve olguları anlaşılabilir kılmak için gerçekleştirir. Genel anlamda soyutlama, somuttan soyuta ilerlemek olarak tanımlandığında, soyutlamanın insanı somuttan, gerçekten uzaklaştırdığı düşünülmektedir. Oysa soyutlama insanı olay ve olguların özsel bilgisine ulaştırmakta, gerçekten uzaklaştırmanın aksine gerçeğe yaklaştırmaktadır. Çünkü soyutlama gerçekte yeniden somuta varmak ve somut bütünü parçalarında ve birbirleriyle olan ilişkileri içinde tümüyle kavramak için kullanılan bir yöntem; bir araçtır.Bu bağlamda, mimarın özgün tasarımlar yapabilmesi, yapılı veya fiziksel çevreye dair yararcı öngörülerde bulunabilmesi için soyutlama eylemini daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirmesi gereğine inanılmaktadır. Mimarlık disiplini içerisinde yadsınamaz bir yere sahip olan soyutlama eyleminin mimarlık disiplinindeki gereğinin vurgulanması; yerinin ve türlerinin belirlenmesi önem kazanmıştır. Yapılan araştırmalar, mimarlık eğitiminin öğrenciler üzerinde değişim oluşturduğunu göstermektedir. Bu bağlamda yapılan çalışma, mimarlık eğitiminin soyutlama eylemi üzerinde bir değişim yaratıp yaratmadığı kurgusu üzerine odaklanmıştır.Yapılan çalışma üç aşamada ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, genel anlamda, soyutlama kavramı ve ilişkili olduğu soyut ve somut kavramları tanımlanmış, soyutlama eylemi ile mimarlık disiplini ilişkilendirilmiştir. İkinci bölümde mimarlık öğrencilerinin soyutlama farklılıkları incelenmiştir. Mimarlık eğitimi sonunda yaşadıkları değişimleri ve soyutlama üzerinde etkili olabilecek kişisel niteliklerin öğrencileri hangi soyutlama türüne yönlendirdiğinin izlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ?konut? kavramı özelinde yapılan pilot çalışmanın yöntemi açıklanmıştır. Son bölümünde ise çalışmanın bulguları ve sonuçları açıklanmıştır.Soyutlama eyleminin mimarlık öğrencilerine kazandırılacak bilinçle özü yakalayan, yaratıcı ve özgün tasarımlar ortaya çıkaracağına; bu tasarımların tasarımcının yaratıcı gücünü arttıracağına ve kullanıcılara farklı seçenekler sunacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human performs abstraction, which is a fictional and instinctive action, in order to comprehend the incidents and phenomena of the environment they live in. Abstraction moves human from essential knowledge of the incidents and phenomena and rather than drawing them away from the real, it actually draws human near the real. This is because; the abstraction is indeed a method or a means, used to reach the concrete again and to perceive the concrete whole within its parts and within the relations between these parts.In this context, in order for the architect to make original designs and to propose pragmatic solutions, it is regarded that abstraction should be performed consciously. As a result of the researches it is determined that architectural students, gain a differentiation in perception and therefore the architectural education is somehow directive and distinctive. For this reason, in the thesis, it is tried to analyze the differences of the perception and expression of abstraction; changes occurring through abstractions among architectural students.In this respect, the paper is structured upon three sections. Firstly, the concept of abstraction in general and such concepts as abstract and concrete are defined. The relationship between abstraction and architecture is also defined. Secondly, detailed in the aim of monitoring the change in abstraction performed by the individuals who receive the architectural education, a pilot research mainly based on the concept of ?house? is organized. Consequently in the last part, results are processed to obtain and expose the decisive research.In the light of the consciousness to be given to the architectural students, it is considered that abstraction shall bring out essential, creative and original designs, which increase the creativity of the designer and also present various options for the users.