Karayollarında otokorkulukların kazaların önlenmesindeki önemi
The importance of guardrail systems in preventing traffic accidents
  1. Tez No: 275502
  2. Yazar: AKIN ZAFER DİLBEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Accidents, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: guardrail system, devaition from the road, single vehicle accident, crash
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Karayollarımızda meydana gelen can kayıplarının azaltılması halkın ve özellikle trafik kazaları ile ilgilenen araştırmacıların temel amacıdır. Ülkemizde trafik kazaları, 15?35 yaşları arasındaki insanlar için ölüm sebeplerinin başında gelmekle beraber, sakat kalma oranları sıralamasında hastalık ve diğer kazalardan önce ilk sırada bulunmaktadır.Tek aracın yoldan çıkmasıyla meydana gelen kazalardaki ölümler, tüm kazalarda hayatını kaybedenlerin yaklaşık %20 sini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, araçların yol dışına çıkmaları durumunda, meydana gelebilecek kayıpları en aza indirgemek için uygulanabilecek otokorkuluklar irdelenmektedir. Otokorkuluklar, herhangi bir hatadan dolayı aracın yol dışarısına çıkarak daha büyük bir kaza yapmasını engeller. Fakat aracın yolun dışına çıkmasının engellenmesi kontrollü bir şekilde olmalıdır. Aracın yola dengesiz bir şekilde döndürülmesi yolda seyir halinde olan diğer araçlar için tehlikeli olabilir.Yol kenarındaki kazaya sebebiyet verebilecek engellerin uygun bir şekilde korunması veya çarpma esnasında kırılacak şekilde dizayn edilmesi de önem taşımaktadır. Otokorkuluklar eğer yol platformunun etrafındaki engeller zorunlu sebeplerden dolayı kaldırılamıyor ise kullanılmalıdır. Fakat otokorkuluklar doğru bir şekilde montaj edilmezse ya da uygun otokorkuluk seçimi yapılmazsa, otokorkuluklar yol platformu kenarında tehlikeli cisim rolünü üstlenirler.Sonuç olarak, karayollarından sorumlu birimler sistematik olarak yolların güvenliğini arttırıcı önlemleri almalı ve bunu yaparken ekonomi ve bakım kriterlerini de göz önünde tutmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Importance of Guardrail Systems in Preventing Traffic AccidentsThe decline in the accidents occuring on highway pavements are the main objective of the Turkish public especially the reseachers. Traffic accidents in Turkey is the main contribution to deaths among ages between 15-35 and considering the injure rates it comes first before deasease and other accidents. Deaths related accidents due to vehicle deviating from the road occupies approximately 20 % of the total deaths of traffic acccidents. In this study, the guardrail systems which reduces accidents related to deviation vehicles devaiting from the platform is studied. The guardrail system prevents vehicle devaiting from the road for any reasone. The devaition of the vehcile should be in an controlled manner. Uncontrolled vehicle is a treat to the other vehicles travelling on the same road.The guardrail system should be maintained properly and should be designed to bend under crash. The guardrail system should be used when the barriers around the road platform can not be moved. If the proper guardrail system is not selected or constructed then the guardrail system itself can become a dangerous object.As a results Transportation officers should systematically take the necessary cautions to prevent accidents while considering the economical and maintenance criterias.