Ce2GdCo11B4 bileşiğinin manyetik özellikleri ve manyetokalorik etkinin incelenmesi
Magnetic properties and magnetocaloric effects of Ce2GdCo11B4 compound
  1. Tez No: 275893
  2. Yazar: DURMUŞ SERKAN SÜTSEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİYE KERVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetokalorik etki, manyetik malzemeler, manyetik özellikler, Magnetocaloric effect, magnetic materials, magnetic properties
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ce2GdCo11B4 bileşiğinin manyetik özellikleri ve manyetokalorik etkinin incelenmesi, x-ışını kırınım ve mıknatıslanma ölçümleri ile incelenmiştir. Örnekler arkla-eritme yöntemiyle hazırlanmıştır. Bileşik, P6/mmm uzay grubundaki hekzagonal Ce3Co11B4-tipi yapıda kristalize olur. Ce2GdCo11B4 bileşiği TC=301 K'de ferrimanyetik düzendedir. Tden.=40 K'de bir dengelenme sıcaklığı noktası bulunmuştur. Ce2GdCo11B4 bileşiğinin maksimum manyetik entropi değişimi |?Smax|, 0?5 T'lik bir alan değişimi için 0.306 Jkg?1K?1 bulunmuştur. Arrott çizimleri, Curie sıcaklığındaki manyetik faz geçişinin ikinci dereceden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Magnetic properties and magnetocaloric effects of Ce2GdCo11B4 compound were studied by means of x-ray diffraction and magnetization measurements. The sample was prepared by arc-melting. The compound crystallizes in a hexagonal Ce3Co11B4-type structure with P6/mmm space group. Ce2GdCo11B4 compound orders ferrimagnetically at TC=301 K. A compensation point at Tcomp.=40 K was found. The maximum magnetic entropy change |?Smax| of Ce2GdCo11B4 is 0.306 Jkg?1K?1 for a field change of 0?5 T. The Arrott plots show that magnetic phase transition at the Curie temperature is second-order.