Meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarının LC/MS/MS, ve GC [çoklu-dedektörlere (?-ECD, MSD, dual-FPD) sahip gaz kromatografisi] ile eş-zamanlı tayini için hızlı, ucuz, kolay, güvenli, etkili, kesin (HUKGEK) sonuç veren ekstraksiyon ve analiz yönteminin geliştirilmesi
Development of extraction and analysis method in determining pesticide residues on fruits and vegetables simultaneously LC/MS/MS, and GC [gas chromatography having multi-detector (?-ECD, MSD, dual-FPD)] to give fast, cheap, easy, safe, effective, rugged (HUKGEK) results
- Tez No: 276208
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Gıda Mühendisliği, Science and Technology, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: meyve, sebze, GC/ECD/FPD/MSD, LCMSMS, pestisit, Çoklu kalıntı analizi, TFE, fruits, vegetables, GC/ECD/FPD/MSD, LC-MS/MS, pesticide, multi residue analysis, TFE
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 597
Özet
Ülkemizde meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarının tayini için hızlı, ucuz, kolay, güvenli, etkili, kesin (hukgek) sonuç veren ekstraksiyon ve analiz yöntemi geliştirilmiştir.Geliştirilen metotta, örnekler basınç altında sıvı TFE çözgeni kullanılarak ekstrakte edilmektedir. Elde edilen ekstraktlar LC/MS/MS ve GC [Çoklu-Dedektörlere(µ-ECD, MSD, Dual-FPD) sahip gaz kromatografisi] ile analiz edilmektedir.Bu metot, isomerleri ile birlikte 142 aktif maddenin LCMSMS ve GC [Çoklu-Dedektörlere(µ-ECD, MSD, Dual-FPD) sahip gaz kromatografisi]'de doğrulama ve kantitatif analizine imkan vermektedir. Metot, geçerli kılınmış (valide edilmiş) ve sonuçlar kabul edilir aralıklarda bulunmuştur. Pestisitlerin tespit (LOD) ve hesaplama limitleri (LOQ), Maksimum Kalıntı Limitleri (MRL)'nden düşük, matrikste hazırlanan kalibrasyonlardan elde edilen korelasyon katsayıları (R2) 0.99'dan yüksek, geri kazanımlar % 70-120 arasında ve relatif standart sapmaları (% RSD, doğruluk ve tekrarlanabilirlik) %20'den düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of pesticide residues in fruits and vegetables for giving fast, cheap, easy, safe, effective, rugged (hukgek) results of the extraction and analysis methods have been developed.In developed method, the samples were extracted using pressurized fluid solvent (1,1,1,2-TFE) and extracts were analysed by LC / MS / MS and GC [having multi-detector (?-ECD, MSD, Dual-FPD)] with gas chromatography].This method gives the chance for verifing and quantitation for together isomers of 142 active substance by using LCMSMS and GC. Method was validated and the results were accepted in normal ranges. Limit of detection (LOD) and quantitation (LOQ) values of active substances were found lower than Maximum Residue Limits (MRL) and correlation coefficients (R2) were higher than 0.99 with matrix matched calibration and recoveries were found between 70-120 % and relative standart deviations were lower than 20 % (RSD %, for accuracy and repeatability).