Poliester kumaşların emdirme ve çektirme yöntemlerine göre güç tutuşurluk özelliklerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
A research about flame retardancy properties of polyester fabrics by pad dry and exhausting methods
- Tez No: 276220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poliester, güç tutuşurluk, güç tutuşurluk maddeleri, boyama, kombine çalışma, Poliester, flame retardancy, flame retardants, dyeing, combined processes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezde % 100 poliester kumaşa, yeni geliştirilmiş olan maddelerle emdirme ve çektirme yöntemlerine göre güç tutuşurluk bitim işlemlerinin etkileri incelenmiştir. Poliester lifleri günümüzde sentetik lifler içerisinde ülkemizde ve dünyada en çok üretilen sentetik liflerdir.Bu liflerin yapılarının sıkı ve fonksiyonel gruplarının olmaması nedeniyle kimyasal madde aktarımı ile yıkamaya dayanıklı etkilerin elde edilmesi zor olmaktadır. Elde edilen bu maddelerle değişik yöntemlere göre çalışmada, yıkamaya dayanıklılık etkileri incelenmiştir.Ayrıca güç tutuşurluk maddelerinin uygun konsantrasyonları ile güç tutuşurluk ve boyama işlemi kombine edilerek yapılan deneylerin sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of flame retardancy finishing processes of 100 % poliester fabric with recently-developed retardants by padding and exhausting methods have been studied. Nowadays, the poliester fibers are the most produced synthetic fibers in our country and in the world.It is difficult to obtain washing durability effects by application of chemical retardants to poliester fibers; because these fibers have strict-structure and don?t have any functional groups. In the studying of these recently-developed flame retardants by different methods, the washing durability effects have been studied.In addition to, the results of the experiments that flame retardancy and dyeing processes have been combined with the appropriate concentrations of flame retardants have been studied.