Van Gölü kuzey havzasının geç holosen palinolojisi
Late holocene palynology of Lake Van northern basin
- Tez No: 276289
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ÖRÇEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holosen Palinolojisi, Paleoflora, Van Gölü Kuzey Havzası, Holocene Palynology, Paleoflora, Lake Van Northern Basin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tez çalışması Van Gölü Kuzey Havzası'ndan alınan Van 04-5 ve Van 04-5V sondaj karotlarının (N: 42.39.929-E: 38.44.929) palinolojik içeriğinin belirlenerek, günümüzden önce (G.Ö.) 4000 yıldan bugüne, paleoflora, insan etkisi, paleoiklim değişimleri ile geçmiş ve günümüz florası arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Karotlar, laminalı ritmik çökeller (varv), kayma göçme çökelleri (slumps), türbiditik çökeller ve piroklastik malzeme içeren seviyelerden oluşmaktadır. Yapılan polen analizi sonucunda; tanımlanan taksonların bolluklarının belirgin olarak değiştiği seviyelere göre polen diyagramında 3 adet polen zonu ayırt edilmiştir (yaşlıdan gence Zon 1, Zon 2 ve Zon 3). Van Gölü Kuzey Havzası'nın paleoflorası Zon 1 ve Zon 2 için step, Zon 3 için ise antropojenik step olarak belirlenmiştir. Polen diyagramı verilerine göre, G.Ö. 4000 yıldan bugüne kadar, iklimsel koşullar günümüzdekiyle benzerdir. Juglans, Cerealia ve Pinus polenleri antropojenik gösterge olarak baz alınmış ve buna göre günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce insan etkisinin göreceli olarak artmaya başladığı ve son 600 yılda yoğunlaştığı belirlenmiştir. Güncel flora ve polen diyagramı verilerine göre, son 4000 yıldır, paleofloranın günümüz florası ile büyük benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the basis of this thesis; the aim of the study is to determine paleoflora, human impact, palaeoclimate, comparing past and recent floral changes from 4000 BC to the present day together with the identified palynological content of the samples of cores Van 04-5V and Van 04-5 (N42.39.929-E: 38.44.929) which had been taken from Lake Van base sediments.Laminated varve, slumps, turbidites and pyroclastic material levels have been defined throughout the cores. According to the pollen analysis, 3 pollen zones have been defined on the pollen diagram according to the significant changes of abundance of the taxa (Zone 1, Zone 2 and Zone 3 from the oldest to the youngest). Palaeoflora of Lake Van Northern Basin has been determined as step vegetation for Zone 1 and Zone 2 and anthropogenic step for Zone 3. According to the data of the pollen diagram, climatological conditions are similar as today during 4000 BC. Human impact has been started to increase relatively about 2000 BC and intensified 600 BC in the base on Juglans, Cerealia and Pinus as antropogenic indicators. Paleoflora and recent flora are very similar according to the data of the pollen diagram and the recent flora for the last 4000 years.