Ege Denizi'nde pelajik balık avcılığı için yüzen yapay resif teknolojisinin geliştirilmesi
The adaptation of floating artificial reefs for pelagic fisheries in the Aegean Sea
- Tez No: 276399
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN LÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yüzen yapay resif, Ege Denizi, pelajik balık avcılığı, balık topluluk yapısı, Floating Artificial Reef, Aegean Sea, Pelagic Fisheries, Fish Community Structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yüzen yapay resifler kullanılarak dünyada birçok ülkede balıkçılık yapılmasına rağmen Türkiye denizlerinde bu sistemler kullanılmamaktadır. Bu çalışmada yüzen yapay resif teknolojinin Türkiye balıkçılığına kazandırmak, uygun av yöntemlerini tespit etmek ve yüzen yapay resifler çevresindeki balık topluluk yapısını incelemek amaçlanmıştır.Çalışma, Ocak.2008-Temmuz.2010 tarihleri arasında İzmir'in güneyinde Menderes-Gümüldür'de yerleştirilen 2 adet yüzen yapay resif çevresinde yürütülmüştür. Aylık olarak, küçük ölçekli av araçları (pelajik parakete, sırtı, yüzey uzatma ağları, olta ve pelajik sepet), görsel sayım ve akustik sörvey yöntemleri kullanılarak veri toplanmıştır. Bölgedeki fiziko-kimyasal parametreler ve akıntı parametreleri CTD ve akıntıölçer kullanılarak ölçülmüş, yüzen yapay resif tasarımına ilişkin hesaplamalar yapılmıştır.Yüzen yapay resiflerde 18 familya ait 29 balık ve 1 kafadanbacaklı türü tespit edilmiştir. Tür ve birey sayısı YYR-50 istasyonunda daha fazla bulunurken YYR-100 istasyonunda biyokütle daha fazladır. Küçük ölçekli av araçları yönünden ise olta ile yakalanan tür sayısı diğer av araçlarına göre daha fazla, biyokütle bakımından ise pelajik paragat en etkili av aracı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Although floating artificial reefs is a common method in fisheries throughout the world, this system is not likely used in Turkey. This research aims to improve and develop this method in Turkey by determining effective fishing methods and examine the fish population around the artificial reefs.The main task of the research has been undertaken between January 2008 and July 2010 in close vicinity of two artificial reefs located in Menderes-Gümüldür to the south of İzmir. The data has been collected in a monthly using small scaled fishing equipment (pelagic longline, trolling, pelagic gill nets, fish hooks and pelagic traps), visual counting and acoustic survey methods. The physic-chemical parameters and the current of the water in the area are measured by using CTD and ADCP and calculations have been evaluated regarding the design of the floating artificial reefs.Within the subject area 29 fish species belonging to 18 different families and one single cephalopod have been determined. The number of species and individuals at the YYR-50 station were represented in a large quantity whereas at YYR-100 station the biomass is higher. Regarding the small scaled fishing equipment, the number of species gathered with fish hooks is much more compared to the other techniques whereas the pelagic longlines seem the most effective method regarding the biomass.