Classification of wisconsin breast cancer database
Wısconsın meme kanseri veri tabanının sınıflandırılması
  1. Tez No: 276476
  2. Yazar: CİHAN GÜNEŞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METEHAN MAKİNACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İstatistik, Engineering Sciences, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal veri analizi, KNN kuralı, linear discriminant, neural network, support vector machine, meme kanseri, Biomedical data classification, KNN rule, linear discriminant, neuralnetwork, support vector machine, breast cancer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
İstatiksel veri analizi, farklı veritabanlarında sınıflandırma yapabilmek için metotgelistirmeyi içerir. Bu veritabanları farklı sektörlere ait olabilir. Örneğin finans,endüstri, gıda, biyomedikal vb. Asıl amaç bir hastayı, bir ürünü veya herhangi birseyi sınıflandırarak bir sonuç elde etmektir.Bu çalısmada , biyomedikal analiz için sınıflandırma metotlarını kullandık.Örnek veritabanımız, kanserin en büyük sebeplerinden biri olan meme kanseriverilerini içermektedir. Çünkü meme kanserinin teshisi büyük önem tasımaktadır.Veritabanımızda, sınıflandırma için kullanılacak 9 öznitelik bulunmaktadır. Buöznitelikler sayılardan olusmaktadır. ?lerleyen bölümlerde bu özniteliklerin detaylarıverilecektir. FNA islemi sonucunda sayısal veriler alındıktan sonra, sınıflandırmaetiketleri klasik yöntemlerle veya sınıflandırma algoritmaları ile verilebilir.Veritabanımızda gerçek tanı değerleri bulunan bir sütun bulunmaktadır. Bu çalısma,sınıflandırma algoritmalarının önemini vurgulamaktadır.Çalısmada farklı algoritmalar ve metotlar kullanılmıs, gerçek sonuçlar bazalınarak hesaplanan doğruluk oranları verilmistir. Elde edilen sonuçlarkarsılastırılmıstır. Böylece, bilgisayar programlarının, hastalık tanılarındakullanılması için yeni fikirler olusabilir. Bilgisayar destekli tanı islemi daha yaygınsekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Statistical data analysis includes developing methods for classification of variousdatabases. These databases may have data about lots of sectors for example financial,industrial, food, biomedical or etc. The main aim is to get a result by making aclassification for a product, patient or something.In this study, we used classification methods for biomedical analysis. Our sampledatabase has breast cancer data which is one of the most cause of cancer, becausedetection of this cancer is very important. Database has 9 attributes which is used forclassification. These attributes are numerical numbers. Explanations of attributes aregiven in detail in following chapters. After having numerical numbers via FNAprocedure, class labels can be given both by classical examinations and byclassification algorithms. Our database includes a class column which real diagnosisexists. This study aims to consider classification algorithms results carefully.Different methods and algorithms have been used; classification accuracies havebeen given depending on real values. Results are compared and some ideas can arisefor using software programs to classify sickness instances. Computer supporteddiagnosis can be used more commonly.