Çevre performans sertifikalarının fiziksel çevre ve malzeme açısından değerlendirilmesi
Evaluating enviroment performance certificates in terms of physical enviroment and materials
  1. Tez No: 276718
  2. Yazar: HANİFİ ÖZGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÇORAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Fiziksel Çevre, Malzeme, Yeşil Ev
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzün en önemli sorunları arasında kabul edilen küresel ısınma ve çevre kirliliği, doğanın dengesinin bozulmasına sebep olmakta, hayvan ve bitki türlerini azaltmakta hatta yok etmekte sonuç olarak da direkt veya dolaylı olarak insan hayatına etki etmektedir. İnsanın soluduğu havadan, içtiği suya; tükettiği yiyeceklerden, üzerinde yaşadığı toprağın kalitesine kadar her şeyin, dolayısıyla insanın yaşam kalitesini düşüren bu sorunları çözebilmek için bir süredir dünyada ve ülkemizde önemli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Enerjilerin yenilenebilmesi, sürdürülebilirlik, çevreci binalar bu çalışmalardan bazıları olarak sayılabilir.?Bulunduğumuz zamanın gereksinimlerinin gelecek nesillerin kendi gereksinimlerini giderme yetisini tehlikeye atmadan karşılama becerisi? olarak tanımlanan sürdürülebilirlik kavramı, insan için daha iyi yaşam koşullarının geliştirilebilmesi ve büyümenin sürekliliğinin garanti altına alınması için, kaynakların paylaşımı ve dağıtımını, çeşitliliğin devamını, çevre kaynak ve ekolojik dengelerin korunumunu sağlamayı hedeflemektedir. Sürdürülebilirlik artık bir dünya görüşü olarak kabul edilmektedir. Çevrenin bozulma sürecini durdurmak ve geri çevirmek için gerekli önlemleri bulmayı amaçlamaktadır.Bu tez çalışmasında ilk olarak ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramları, tarihçeleri ve mimarî açıdan sürdürülebilirlik kavramının taşıdığı anlamlar incelenmiş, bu kavramların günümüzde, dünyadaki ve Türkiye'deki yeri anlatılmıştır. Bir sonraki bölümde yeşil bina sertifikaları olarak da ifade edebileceğimiz ve verildiği binanın çevreye ne kadar dost olduğunu anlatan sertifikalardan bahsedilmiştir. Sertifikalarla ilgili olarak, sahip oldukları özellikler, çeşitleri, verildikleri kuruluşlar, puantaj sistemleri gibi pek çok bilgiye değinilmiştir.Tezin sonuç kısmını sertifikaların fiziksel çevre ve yapı malzemeleri açısından değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Bir önceki bölümde anlatılan sertifika sistemlerinden, kullanım yaygınlığı bakımından önde gelenlerinden olan bu sebeple ülkemize adaptasyonu açısından önemli olduğu düşünülen?LEED NC 2009? ve ?BREEAM Offices 2008? sertifikaları fiziksel çevre ve yapı malzemesi açısından değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerden faydalanılarak elde edilen sonuçlar irdelenmiş ve sertifikalar üzerinde belirlenen kapsamda bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global warming that is accepted as one of the most important problems of today, causes damage in the balance of nature, reduces or sweeps away the number of animal and plant types, and thereby affects human life directly or indirectly but certainly negatively. In the world and our country some studies have been done to solve the problems that reduce the quality of everything from human breath to drinking water, from food to soil. Renewable energies, sustainability, environment friendly buildings can be respected as some of these studies.The sustainability concept that can be defined as ?The ability of providing the necessities of today without endangering new generations? own necessities?, aims sharing and distributing of resources, continuation of variety, providing preservation of ecologic balances and resources for developing better life conditions for human beings. Sustainability is accepted as a world view today. It aims to find the precautions for stopping and reversing the pollution process of the environment.In this thesis study, first of all, ecology and sustainability, their histories and the meanings of sustainability in terms of architecture are investigated, the importance of these concepts in the world and Turkey is invesigated. In the following section, it is mentioned about the certificates that can be expressed as green building certificates also and which explains if a building is environment-friendly or not. About the certificates, lots of subjects like the properties they have, types, authorized establishments and scoring systems are mentioned.The final part of the thesis is comprised of evaluating the certificates in terms of physical environment and make-up materials.LEED NC 2009 and BREEAM Offices 2008 certificates that are thought as important for certificate systems adaptation to our country are evaluated. By making use of the evaluations made, the results are examined and an investigation is made over the determinated scope about the certificates.Keywords : Recycling, Sustainability, Physical Environment, Material, Green House