Elektromanyetik dalgaları ekranlama özelliğine sahip perde kumaşı tipleri geliştirilmesi
Development of curtain fabric types offering electromagnetic shielding
  1. Tez No: 276773
  2. Yazar: ÖZNUR SARITAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GAZİ ÖRTLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik dalga, kompozit iplik, ekranlama etkinliği, Electromagnetic waves, composite yarn, shielding effectiveness(SE)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrikli ve elektronik aletlerin günlük hayatımızdaki yeri ve önemi sürekli artmaktadır. Yaşamımızın her safhasına girmiş olan bu cihazların kullanımı hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte elektrosmog olarak adlandırılan çevre kirliliğini sorununu da beraberinde getirmektedir. Elektrikli ve elektronik cihazların kullanımı arttıkça elektromanyetik dalgaları ekranlama yeteneğine sahip iletken kumaşlara olan talep de giderek artmaktadır.Bu çalışmanın ilk aşamasında elektromanyetik dalgaları ekranlama yeteneğine sahip perde kumaşlarının üretiminde kullanılacak metal içeren kompozit iplikler üretilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında üretilen kompozit iplikler kullanılarak elektromanyetik dalgaları ekranlama yeteneğine sahip perde kumaşı tipleri geliştirilmiştir. Geliştirilen farklı örgü yapılarına sahip kumaşların elektromanyetik ekranlama etkinlikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ekranlama etkinliklerinin ölçümü koaksiyel tutucu metodu ve yankısız oda metodu olmak üzere iki ayrı ölçüm metodu ile yapılmıştır. Yankısız oda metoduna göre yapılan ölçümler bütün kumaş numuneleri için antenlerin hem yatay hem de dikey polarizasyonlarında yapılmıştır. Yankısız oda metoduna göre yapılan ölçümlerde kumaşların elektromanyetik ekranlama etkinlik değerlerinin frekans arttıkça azaldığı gözlenmiştir. Geliştirilen kumaşların genelinde ekranlama etkinlik değeri 40 dB ve üzeri bir değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
With the development of the technology of electrical and electronic equipment is constantly increasing importance of our daily lives. Facilitating the use of these devices have entered every aspect of our lives with our lives brings the problem of environmental pollution, called elektrosmog. Accordingly, with the increase of the usage of these devices, the demand for conductive fabrics, which are protective against electromagnetic waves, increases simultaneously.In this study, the first stage, the composite yarn mas produced which is suitable to produce protective curtain fabrics against electromagnetic waves.In the second stage of the study, curtain fabrics against electromagnetic waves were developed using composite yarns containing metal. Different fabric structures such as plain, twill, rib and panama were used to produce fabric samples. Electromagnetic shielding properties of fabrics were comparatively investigated. Shielding effectiveness (SE) measurement is done both with the coaxial holder method and anechoic chamber method. Anechoic chamber measurements are made according to the method of antennas for all the fabric samples made of both horizontal and vertical polarizations. According experimental results which were obtained from the anechoic chamber method, electromagnetic shielding effectiveness of fabrics decreased with increasing frequency. Developed fabrics have generally 40 dB shielding effectiveness value.