UV radyasyonunun Bracon hebetor (Hymenoptera:Braconidae) ile konukçuları Ephestia kuehniella (Lepidoptera:Pyralidae) ve Plodia interpunctella (Lepidoptera:Pyralidae) larvaları üzerine etkisi
Effect of UV radiation on Bracon hebetor (Hymenoptera:Braconidae) and its host larvae, Ephestia kuehniella (Lepidoptera:Pyralidae) and Plodia interpunctella (Lepidoptera:Pyralidae)
  1. Tez No: 276772
  2. Yazar: AYLA KÜSMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bracon hebetor, Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella, UV radyasyonu, Biyolojik evreler, Ultraviole radiation, stored product moth parasitoid, Bracon hebetor, Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella, host irradiation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, ektoparazitoit Bracon hebetor'un etkinliğini artırmak, konukçu larvanın uygunluğunu geliştirmek ve dişi parazitleri daha fazla üremeye teşvik etmek için radyasyonun etkinliği araştırılmıştır. Hem konakçı larvası hem de ergin parazitoitler 8 tekerrür halinde 0 ve 70 dk arasında UV'ye maruz bırakılmıştır. Konakçı larvası radyasyona tutulduktan sonra konukçu larvaların gelişimi, B. hebetor tarafından bırakılan yumurtaların sayısını ve aynı zamanda larva, pupa ve ergin sayısını olumlu veya olumsuz bir şekilde etkilememiştir. UV radyasyonu ile ışınlanmış B. hebetor tarafından bırakılan yumurtaların sayısı UV radyasyonun etkisi ile azalmıştır. Larva, pupa ve ergin sayısı radyasyona maruz kalma süresinin artması ile önemli derece azalmıştır. Işınlanmış konukçunun kullanıldığı bu değerlendirmede elde edilen sonuçlar parazitoit gelişimi üzerine negatif bir etkinin olmadığını göstermiştir. Bracon hebetor'un gelişim evreleri ve erginleri konakçı larvasından UV radyasyona daha duyarlıdır. Larva parazitoiti B. hebetor UV radyasyonu ile olumsuz yönde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study UV radiation was used to test for increasing the production of the ectoparasitoid Bracon hebetor (Say) (Hymenoptera: Braconidae) by improving the suitability of host larvae (Ephestia kuehniella Zeller, Plodia interpunctella Lepidoptera: Pyralidae) and by stimulating reproduction of the parasitoid females. Both the host larvae and the adult parasitoids were exposed to UV radiation between 0 and 70 min at the level of eight. Following host larvae exposures to radiation, the number of eggs laid by B. hebetor as well as the number of larvae, pupae and adults emergence were not influenced. On the other hand, B. hebetor that had previously been irradiated with ultraviole radiation showed that the number of eggs laid by B. hebetor was influenced by radiation. The numbers of larvae, pupae and adults emergence were significantly decreased with increasing exposure time. The results obtained in these evaluations demonstrate that the use of an irradiated host does not have any negative repercussions on parasitoid development. Developmental stages and adults of B. hebetor are more sensitive to ultraviole radiation than the host larvae. Larval parasitoid B. hebetor negatively affected by UV radiation.