Bakır içerikli kompozit iplikler ve bu ipliklerin elektromanyetik radyasyonu ekranlama özellikleri
Composite yarns containing copper and electromagnetic shielding properties of these yarns
  1. Tez No: 317982
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GAZİ ÖRTLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit iplik, Ekranlama etkinliği, Bakır tel, Örme kumaş, Composite yarns, Shielding effectiveness, Copper wire, Knitted fabric
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, farklı tekniklerle bakır tel içerikli kompozit iplikler ve bu ipliklerden elektromanyetik dalgaları ekranlama özelliğine sahip örme kumaşlar üretilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında kompozit ipliklerin üretimi gerçekleştirilmiş ve ipliklerin mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. İpliklerin mekanik özellikleri üzerinde üretim yöntemi, tur sayısı ve bu iki faktörün kesişiminin istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.Çalışmanın ikinci aşamasında bakır tel içerikli kompozit ipliklerden örme kumaşlar üretilmiştir Kumaş numuneleri süprem örgü yapısında üretilmiştir. Üretilen kumaşların elektromanyetik dalgaları ekranlama etkinlikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ekranlama etkinliği ölçümleri, kontrollü test alanlarında ekranlama etkinliği ölçümü yöntemlerinden koaksiyel tutucu metoda göre yapılmıştır. Bakır tel içerikli kompozit ipliklerle üretilen kumaş numuneleri ile belirli frekanslarda ekranlama yapılabileceği görülmektedir.Çalışmanın son aşamasında, bakır tel içerikli kompozit ipliklerden örülen süprem yapıdaki kumaş numunelerinin bakır görünürlük oranı tespit edilmiş ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kumaşların bakır görünürlük oranı değerleri üzerinde üretim yöntemi, tur sayısı ve bu iki faktörün kesişiminin istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly composite yarns containing copper wire were produced by different techniques and then single jersey fabric offering electromagnetic shielding were knitted from these yarns. In the first stage of the study, the production of the composite yarn was performed and the mechanical properties of these yarns were evaluated comparatively. The results show that the production technique, the number of turns and the interaction of these two factors are all statistically significant factors in respect of the mechanical properties of composite yarns.In the second stage of the study, from the composite yarns, single jersey fabrics have been produced. The electromagnetic shielding effectiveness of fabric samples was examined comparatively. Shielding effectiveness measurement was done according to coaxial holder method. The results show that shielding can be done in certain frequency, with the fabric samples produced from the composite yarns containing copper wire.In the final stage of the study, the proportion of copper visibility of fabric samples, has been identified and evaluated comparatively. It is seen that the production method, the number of turns and the interaction of these two factors are all statistically significant factors for the rate of copper visibility value of fabrics.