Küreselleşme sürecinde ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramlarına yaklaşım ve mimarlık alanındaki yansımaları
Approach to ecology and sustainability concepts under the sway of globalization process and the reflections on the architecture discipline
- Tez No: 276811
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ İNCEDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekoloji, Küreselleşme, Sustainability, ecology, globalization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, son zamanlarda mimarlık gündeminin en üst sıralarında yer alan `ekoloji' ve `sürdürülebilirlik' tartışmalarına, kavramları `küreselleşme süreci'yle koşut olarak ele alıp eleştirel bir yaklaşım getirerek katkı sunmayı amaçlamaktadır.Sanayileşmenin, aşırı üretim ve tüketimin bir sonucu olarak gün geçtikçe büyüyen çevre sorunlarının çözümü yolunda atılan ilk adımlar 1970'lerin başında bilim adamlarının konuyla ilgili olarak hazırladıkları raporlardır. Ardından, 1972 yılında Stockholm'de düzenlenen `Çevre Konferansı'yla birlikte, `Birleşmiş Milletler' insiyatifi eline almıştır. Bu tarihten sonra çevre kavramı hep ekonomik kalkınmayla beraber anılmış ve bu durum, 1987 yılında yayınlanan `Ortak Geleceğimiz' (Brundtland) raporunda ortaya atılan `Sürdürülebilir Kalkınma' kavramıyla da perçinlenmiştir.Küreselleşme sürecinin önemli aktörlerinden `Birleşmiş Milletler' örgütüne bağlı `Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu' tarafından öne sürülen `Sürdürülebilir Kalkınma' kavramı; `küreselleşme süreci'ni meşrulaştırmak, sistemi tehdit eden radikal ekolojist hareketleri törpülemek ve bu yolla aşırı üretim ve tüketime dayalı kalkınmayı sürdürmek için kullanılmış ve oldukça başarılı olmuştur.Mimarlık açısından da benzer bir durum söz konusudur. Özünde doğal dengeleri gözeten bir yapılaşma olan `sürdürülebilir mimarlık' ya da `ekolojik mimarlık' kavramları, küreselleşme sürecinin getirdiği baskılar sonucunda, devasa inşa faaliyetlerini meşrulaştırma araçları haline gelmişlerdir. Bu bağlamda, ironik bir biçimde, tüketimin ve yapım faaliyetlerinin azaltılması gerekliliğinin göz ardı edilmesine neden olarak, bir bakıma çevre sorunlarının artmasına yol açmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce a critical approach to the `sustainability? and `ecology? discussions which have been taken an increasing attention of Architecture World in recent years, by discussing them parallel with the concept of `globalization?.First studies about the solution of the environment problems which has been echanced day by day as a result of industrialization, consumption and over-production, were the reports of scientists in the early 1970s, Then with the `Environment Conferance? which took place in Stockholm in 1972, `The United Nations? took the responsibility. After this time, the concept of environment started to be mentioned with the `economic development? and with the concept of `sustainable development? which was first heard in the report of `Our Common Future? (Brundtland) in 1987, this situation became prevalent.One of the most important figure of the Globalization process is the concept of `Sustainable development? which is claimed / put forward by the World Comission on Environment and development (WCED) which composed by the United Nations, has been used as an excuse for legitimazing the `Glabalization process?, diminishing the radical ecologist movement which is seemed as a danger for the system and to continue the development which is bounded to consumption and over-production and this has became very successful.The similar situation exist for the Architecture. The concept of `Sustainable Architecture? or `Ecologic Architecture? which pursie of `Natural Balance? in their real meaning, have been used as a tool for legitimazing the `huge constructional activities?, with the pressure of the globalization process. In this point, ironically, these concepts has been caused to increase the environmental problems by inducing the neglation of the necessity of the decreasing consumption and construction activities.