A study on the relationships among corporate identity and interior space bank cases: Garanti Bank and Ziraat Bank
Kurumsal kimlik ve iç mekan arasındaki ilişkiler üzerine bir çalışma banka vakaları: Garanti Bankası ve Ziraat Bankası
- Tez No: 276847
- Danışmanlar: DR. NUR AYALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Identity, Image, Corporate Identity, Space Perception, Sign, Semiotics, Banks
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışması kurumsal kimlik ve iç mekan arasındaki ilişkileri inceler. Kurumsal kimliğin ne olduğu ve iç mekan doğrultusunda nasıl incelendiği anlatılmaya çalışılmıştır. Kurumsal kimlik ve iç mekan olgusu tartışılırken, iki farklı bankayı ele alan bir vaka çalışması yapılmıştır. Bu araştırma kişisel gözlemler, görseller ve bir anket çalışması aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Esas olarak probleme genel yaklaşımdan, çalışmanın amacından bahsedilirken, kurumsal kimliğin tanımı, tarihçesi ve tasarımı detaylıca aktarılmaya çalışılmıştır.Ayrıca diğer önemli bir kavram olan imaj, kurumsal kimlik kavramıyla ilişkilendirilerek tanıtılmıştır. Kurumsal kimlik ve iç mekan arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmış ve kurumlarda kimlik varlığının önemi vurgulanmıştır.Tezde, Kurumsal Kimlik El Kitapları örneklerinden, banka iç mekanları ve logolarından faydalanılmıştır. Tezin kapsamında yapılacak olan vaka çalışmasına temel oluşturacağı düşünülerek, insan algısı, duyuları, mekan algısı ve Göstergebilim kuramlarından söz edilmektedir. Tezin amaçlarından bir diğeri olan, kullanıcıların kurumsal kimlik olgusunu nerelerde algıladıkları problemi de sorgulanmaktadır.Tezin sonunda ise vaka çalışmasından çıkan sonuçlar değerlendirilmiş ve ileriki araştırmalar için bir rehber niteliği taşıyabileceği düşünülmüştür.Anahtar Kelimeler : Kimlik, imaj, Kurumsal Kimlik, Mekan Algısı, işaret, Göstergebilim, Bankalar.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the relations between the concept corporate identity and interior space. It is tried to explain what corporate identity is and how it is examined in relation with interior spaces. As discussing the corporate identity and interior space concept, a case study about two different banks is made. This research is achieved by the help of personal observations, visuals and a survey study. Basically by mentioning about the general approach to the problem and the aim of the study; the definition, history and design of the corporate identity are tried to be conveyed in detail.Moreover, in related with corporate identity, another significant notion image is introduced. A relation is tried to be established among corporate identity and interior space and also the importance of identity existence in corporations is emphasized.It has been derived benefit from the samples of Corporate Identity Manuals, bank interiors and logos. By determining that would be a base for the case study; the theories of human perception, senses, space perception and Semiotics are referred.At the end of the thesis, the results of the case study are evaluated and it is thought that it may have a guide attribute for the future researches.