Production of waste plastic fuels and investigations of influence of waste plastic fuels on performance and exhaust emissions of diesel engine
Atık plastik yakıtların üretimi ve dizel motorlarda performans ve egzoz emisyonlarına etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 276890
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık Plastik, Emisyonlar, Performans, Termal ve KatalitikParçalanma, Yakıt Özellikleri, Emissions, Fuel Properties, Performance, Thermal and catalytic cracking, WastePlastics
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, atık plastik yakıtlarının alternatif dizel yakıtı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Atık plastik yakıtları pilot ölçekli kraking reaktörde termal ve katalitik parçalanma yöntemleriyle elde edilmiştir. Elde edilen atık plastik yakıtları dizel yakıtı içerisine hacimsel olarak % 5, % 10, % 15 ve % 20 oranlarında karıştırılmıştır. Atık plastik yakıtlarının ve dizel karışımlarının yakıt özellikleri standart Amerikan Test ve Malzeme Enstitüsü (ASTM) metotlarına uygun olarak analiz edilmiştir. Yakıt özelliklerine ek olarak % 5 karışımlar için motor performans ve egzoz emisyon deneyleri de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this study was to explore the utility of waste plastics as a potential source of diesel fuel. Waste plastics were produced by thermal and catalytic cracking method. The thermal and catalytic cracking reactions were carried out in a pilot cracking reactor equipped with contact thermometer. Waste plastic fuels were blended with diesel fuel at the volumetric ratio of 5%, 10%, 15%, 20%. Fuel properties of waste plastics and blends were analyzed by the standards of American Society fir Testing and Materials (ASTM) method. In addition to fuel properties, engine performance and exhaust emission studies of 5% waste plastic fuel-diesel blends were performed.