XVI. yüzyıl bazı Leylâ ve Mecnûn mesnevileri üzerine bir inceleme
A review on the XVI th century some Leyla and Majnun mesnevis
  1. Tez No: 277571
  2. Yazar: İSMAİL GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Leylâ ve Mecnûn, Mesnevi, Psikoloji, Tahkiye Unsurları, Leyla and Majnun, Mesnevi, Narrative Elements, Psychology, Story
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
?XVI. Yüzyıl Bazı Leylâ ve Mecnûn Mesnevileri Üzerine Bir İnceleme? adlı bu çalışmamızda, tahkiye unsurlarından yararlanarak dört mesneviyi inceledik. İncelediğimiz Leylâ ve Mecnûn mesnevilerini 16. yüzyıl şairlerinin dört tanesinin eserleriyle sınırlandırdık. Bu sınırlandırmayı yaparken de farklı coğrafyanın şairlerini seçtik. Bu şairler: Tebrizli Hakîrî, Fuzûlî, Lârendeli Hamdi ve Celâlzâde Sâlih Çelebi'dir.Bu çalışmamızda mesnevi, Arap, Fars ve Türk edebiyatında Leylâ ve Mecnûn mesnevileri hakkında bilgi verilmiştir. İncelenen Leylâ ve Mecnûn mesnevilerinin özeti çıkarılmıştır.Mesneviler, hikâyelerdeki metin halkaları, şahıs kadrosu, mekân, kahramanların ruhi halleri, kahramanlar arasındaki münasebetler, kahramanların diğer varlıklarla münasebeti gibi konularda mukayese edilmiş ve incelenmiştir.Sonuç bölümünde, mesneviler arasındaki farklılıklar ve mukayesenin sonuçları ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonuna isimler sözlüğü eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
“A Review On The XVIth Century Some Leyla and Majnun Mesnevıs”by this study, we investigated four mesnevis taking advantage of Narrative elements. We limited our review of Layla and Majnun mesnevis with four works of of poets of th sixteenth century. While this limit, we selected poets of different geographies. These poets are Tebrizli Hakiri, Fuzûlî, Lârendeli Hamdi and Celâlzâde Sâlih Celebi.In this study, we gave information on information about Leyla and Majnun mesnevis in Arab, Persian and Turkish literature. The summary of Leyla and Majnun mesnevis was issued.Mesnevis were compared and analyzed in terms of stories, text in circles, party staff, space, spiritual state of the heroes, heroes among relations, issues such as relations with other assets of the heroes.In conclusion section, the differences between mesnevis and results were presented. Glossary of names were added to the end of the study.