Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Râsim Dîvânı
Üsküdarli Fodlacizâde Ahmed Râsim Dîvâni
- Tez No: 277572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yy, Dîvân, Fodlacızâde, Tasavvuf, 19th century, Collected poems, Fodlacızade, Sufism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 445
Özet
Bu çalışmada, 1766 - 1853 yılları arasında yaşayan Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Râsim'in hayatı ve dîvânı ele alınmıştır.Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Râsim; Üsküdar'da doğmuş, iyi bir eğitim almış, devlet kademelerinde önemli görevlerde bulunmuştur. Emekli olduktan sonra kendisini öğrenci yetiştirmeye ve ilme adamıştır. Evini bir mektep haline getirmiş, dini ve tasavvufi kişiliği ile dönemin ve çevrenin saygın bir kişiliği haline gelmiştir. Yazmış olduğu dîvânı vefâtından hemen sonra basılmış ve çok beğenilmiştir. Dîvânı dışında manzum bir nasihat kitabı da basılmış ve uzun yıllar okullarda ders kitabı olarak okutulmuştur.Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Râsim'in şiirleri genellikle tasavvuf içeriklidir. Allah ve peygamber sevgisi, târikat âdabı, dünyâ hayatının geçiciliği ve âhiret hayatı şiirlerindeki başlıca konular arasındadır.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Râsim'in hayatı, eserleri ve edebî kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde dîvân şekil, tür, dil ve üslup özellikleri yönünden incelenmiştir. Üçüncü bölümde dîvânın muhtevâ özelliklerine incelenmiş, şâirin tasavvuf dünyası ve edebî özellikleri ortaya konulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise 1865 yılında basılan dîvânı transkribe edilerek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Üsküdarlı Fodlacızade Ahmet Rasim, who lived between 1766 ? 1853, and his poetry is discussed.Üsküdarlı Fodlacızade Ahmet Rasim was born in Üsküdar. He was a well-educated scholar and he hold important ranks in government levels. After his retirement, he devoted himself into students? education and knowledge. He turned his home into an education center. He became one of the respected ones of his time with his religious and Sufi qualities. The poems he has written were published just after his death, and they were widely approved. Besides his poems, a poetry book of advice was published and has been used at schools for a long period of time.The poems of Üsküdarlı Fodlacızade Ahmet Rasim are generally related with Sufism. The Love of God and the Prophet, good manners of religious order, mortality of this world and the eternal life are among the main issues he touched in his poems.This study is made up of four parts. In the first part, the life of Üsküdarlı Fodlacızade Ahmet Rasim, his works and his literary personality were discussed. In the second one, his poetry was analysed in terms of form and in the next part the content was analysed, added to this, the poet?s literary characteristics and Sufi way of understanding this world were argued. Lastly, the transcripts of his poems which were published in 1865 were given in the third part.