Türkiye'de bankacılık sektörünün Sermaye Piyasasındaki faaliyetleri ve İMKB'de işlem gören bankaların hisse senedi piyasasındaki yeri ve önemi
The operations of Turkish banking sector in Capital Market, the situation and importance in equity markets of banks traded on Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 277588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Finansal Küreselleşme, Bankacılık Sektörü, Sermaye Piyasası Hisse Senetleri Piyasası, Uluslararası Bankacılık, İMKB, Financial System, Financial Globalization, Banking Sector, Capital Market, Equity Market, International banking, IMKB (Istanbul Stock Exchange)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bir ülke ekonomisinin büyümesini etkileyen en önemli unsur finansal piyasaların gelişmişliğidir. Finansal piyasaların küreselleşmesi ve hızlı değişim sürecinin etkisi ile bankaların sermaye piyasasındaki faaliyetlerinde artış yaşanmıştır. Sermaye piyasaları gelişmiş ve organize olmuş piyasalar olup, ekonomilerdeki gelişmişlik düzeyi ile sermaye piyasalarının büyüklüğü arasında doğru orantılı bir ilişki bulunmaktadır.Bankalar sermaye piyasalarında aracılık faaliyetlerinin yanı sıra kurumsal yatırımcı olarak önemli bir konuma sahiptir. Finansal faaliyetlerin küreselleşmesi sonucu ulusal sınırlar ortadan kalkmış, para piyasaları ve bankacılıkta başlayan küreselleşme süreci sermaye piyasalarını da etkisi altına almıştır.Bankacılık sektörü hisse senetleri piyasasında işlem gören sektörler arasında en yüksek işlem hacmine sahiptir. Yani bankalar sermaye piyasasının gelişiminde hem aracı kuruluş, hem kurumsal yatırımcı hem de İMKB'de işlem gören şirketler olarak en aktif oyuncu konumundadırlar.
Özet (Çeviri)
Development level of financial markets is the crucial element that affects economic growth of a country. As a result of globalization of financial markets and rapid changes, transactions of banks in capital markets have increased. Capital markets are developed and organized markets so development level of a country?s economy is directly proportionate to total volume of capital markets.Besides their intermediary role in capital markets, banks have an important role as an institutional investor. As a result of globalization in financial activities, national borders were removed; globalization process in money markets and banking sector has also affected the capital market.Banking sector has the largest business volume in sectors which trading in equity market. Consequently, banks have a key role in the development process of capital markets as they act as an intermediary institution, institutional investor and as a public?traded company on Istanbul Stock Exchange (IMKB).