Şen Sahir Slan'ın otobiyografisinde 'ben'in suskunluklarının feminist analizi
The feminist analysis of the silences of self in the autobiography of Sen Sahir Sılan
- Tez No: 277819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÖZDEN SÖZALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Otobiyografi, kadın, Kemalist ideoloji, suskunluk, söylenmeyen, aile, ideoloji, Autobiography, woman, Kemalist ideology, silence, family, ideology, unspoken
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması, Şen Sahir Sılan'ın Pişman Değilim adlı otobiyografisine odaklanır. Bu tez çalışması esas olarak üç bölüme ayrılır. Otobiyografi ve Kadın adı altındaki birinci bölümde, otobiyografi türünün kadın geleneğini göstermesi bakımından genel bir perspektif sunacak şekilde Batı'dan ve Türkiye'den örnekler verilir. İkinci bölümde, Türkiye'de kadınlar tarafından yaratılmış otobiyografi geleneğinin dinamiklerinden birini oluşturan Kemalist ideolojinin cinsiyetçi yapısı incelenmiş, otobiyografi kanonunda Kemal/izm'in ne anlama geldiğine bakılmıştır. Tezin üçüncü bölümü, Şen Sahir Sılan'ın Pişman Değilim adlı otobiyografisinin cinsiyetlendirilmiş bir okumasını yapmayı amaçlar. Louis Althusser'in aile-ideoloji analizinden yola çıkarak, Pierre Macherey'den ödünç alınan `metinde söylenmeyen'i ortaya çıkarmak olarak özetlenebilecek bir okumayla Pişman Değilim adlı otobiyografi incelenmiştir. Şen Sahir Sılan'ın metinde yarattığı `ben'in ideolojik bir aygıt olan aile tarafından nasıl biçimlendirildiği ve yazarın söyleminin kaynağını oluşturan Kemalist ideolojinin söyletmediklerini, yazarı sürüklediği suskunlukları bulmayı, sonuçta `özgürleştirici bir ideoloji' olarak algılanan Kemalizm'in susturucu etkisinin bu ideolojiye bağlanmış kadınlarca yine `kendileri tarafından' nasıl ortaya çıkarıldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to focus on the autobiography of Sen Sahir Silan, Pişman Değilim. The thesis is organized basically in three chapters. In the first chapter, Autobiography and Woman, examples among autobiographies in the West and Turkey are given in order to outline women?s autobiography tradition. Next, Kemalist ideology as one of the dynamics of women?s autobiography tradition in Turkey is criticized because of its sexist structure and examined what Kemal/izm means in women?s autobiography in Turkey. Eventually in the last chapter the aim is to do a feminist reading of Pişman Değilim. Pişman Değilim is examined through a method which is based on the theory of Louis Althusser about the family as an Ideological State Apparatus and which can be summarized as reading the `silence? or the `unspoken in the text? by an expression borrowed from Pierre Macherey. I aim at showing how Pişman Değilim unconsciously expresses the self created by the family as an Ideological State Apparatus and the sexist structure of Kemalist ideology with the help of silences in the text even though it is shaped by Kemalist ideology.