Sabit seviyelerde farklı yetiştirme ortamlarına uygulanan makro ve mikro besin elementlerinin Gypsophila paniculata L. perfecta'nın gelişimi ve bazı özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 27784
  2. Yazar: KEMAL ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ BAYRAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme ortamları, makro ve nıikro besin elementleri, Gypsophüa Panidulata L. Perfecta //, Gypsophila Peniculata L. Perfecta, growth media, macro and micro elements. ///
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
öz DOKTORA TEZİ SABİT SEVİYELERDE FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARINA UYGULANAN MAKRO ve MİKRO BESİN ELEMENTLERİNİN GYPSOPHİLA PANİCULATA L. PERFECTA'NIN GELİŞİMİ ve BAZI ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kemal ÇEÜKEL Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Fethi BA YRA KIJ 1993, sayfa: 64 Jüri: Prof. Dr. Fethi BA YRAKL1 ProfDr. Ali Kerim ÇOLAK Prof.Dr. Saim KARAKAPI^İN Sera şartlarında toprak, kum, mantar kompost artığı ve tüf yetiştirme ortamlarına sabit düzeyde verilen makro ve mikro besin elementlerinin Gypsophüa Peniculata L. Perfecta'nın vejeiatif aksam, kök, çiçek sapı ağırlığı ve diğer bazı özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemeden elde edilen sonuçlar özellikle kum ve tüf yetiştirme ortamlarında yeterli vejetatif aksam, kök ve çiçek sapı büyümesini sağlayabilmek, için başta azot olmak üzere fosfor ve diğer besin elementlerinin yetiştirme ortamlarına verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Toprak ve mantar kömpostu artığının kullanıldığı yetiştirme ortamlarında ise anılan materyallerin doğal olarak bitki besin elementleri yönünden kum ve tüfe kıyasla daha zengin olmalarının sonucu olarak gerek makro ve gerekse mikro besin elementlerinin büyüme üzerine etkileri daha düşük düzeyde bulunmuştur. Ancak bu ortamlarda da besin elementlerinin etkisi şahitle kıyaslandığında istatîstiki yönden önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A RESEARCH UPON THE GROWTH of Gypsophila Peniculata L. Perfecta GROWN in DIFFERENT GROWING MEDIA SUPPLIED WITH CONSTANT LEVELS of MACRO and MICROELEMENTS. Kemal ÇELÎKEL Selçuk University Gradate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI 1993, Page: 64 Jury: ProfJ)r. Fethi BAYRAKLI ProfDr. Ali Kerim ÇOLAK ProfDr. Saim KARAKAPLAN The effect of constant levels of macro ( N, P" K, Ca, Mg) and micro (Fe, Zn, Cu,Mn, Mo) elements on the growth of Gypsophila peniculata L. Perfecta was investigated under greenhouse conditions. The results of experiment indicated that nitrogen and phosphorus have had a great importance particularly at sand and volcanic ash (Pumice Stone) cultures for better growth of Gypsophila peniculata L. Perfecta. The effect of these two elements in the soil and mushroom compost residue media was found less effective than those of sand and volcanic ash (Pumice Stone) cultures Besides nirogen and phosphorus other elements used have had also significant influence on the growth of Gypsophila Peniculata L. Perfecta in comparison to the control pots into the growth cultures.